فواید برنج قهوه ای چیست؟

برنج قهوه‌ای از دانه برنج سفید به‌دست می‌آید، با این فرق که پوسته قهوه‌ای‌رنگ و سبوس برنج حفظ شده تا ارزش غذایی بیشتری داشته باشد. این برنج سرشار از مواد مغذی و لایه‌های گیاهی ارزشمند است و هزار خاصیت مهم برای سلامت بدن دارد، مثل کاهش وزن، کنترل کلسترول خون، درمان آسم و رفع بی‌خوابی! این برنج کمی دیرتر از برنج سفید دم می‌کشد و عطرو‌طعم مشابه به آن دارد. این راهنما را بخوانید تا تفاوت این دانه با برنج‌های دیگر را بشناسید.

برنج قهوه ای چیست؟

برنج سبوس‌دار یا برنج قهوه ای چیست

سالم‌ترین عادت تغذیه‌ای که این‌ روزها باب شده، خرید برنج قهوه‌ای و مصرف روزمره آن به‌جای برنج سفید است. دانه‌های باکیفیت و مرغوب این برنج رنگ تیره‌تری دارند و این تیرگی به‌برکت وجود ماده غذایی ارزشمند سبوس است؛ به‌همین‌خاطر، خیلی‌ها این برنج را به اسم برنج سبوس‌دار می‌شناسند.

دانه‌های قهوه‌ای و سفیدرنگ برنج هر دو از شالیزار مشابهی برداشت می‌شوند، با این تفاوت که در فراوری برنج قهوه‌ای فقط لایه اول و در فراوری برنج سفید هر سه لایه و پوست برنج را برمی‌دارند. به‌این‌ترتیب دانه برنج قهوه‌ای کل مواد مغذی و لایه‌های گیاهی را حفظ می‌کند و دقیقا به‌همین‌خاطر کمی سخت‌تر جویده می‌شود؛ ولی از‌نظر خوش‌خوراکی و عطروبوی دل‌پذیر رقیب سرسخت انواع برنج سفید از‌جمله برنج طبیعت است.

روش تولید و فراوری برنج قهوه ای چیست؟

بهترین محیط برای رشد برنج قهوه‌ای در مزرعه و شالیزار است. بنابراین در مقایسه کشت و برداشت برنج قهوه‌ای و سفید نکته قابل‌ملاحظه‌ای نیست. بعد از برداشت برنج شلتوک‌دار، پیش‌از‌آنکه شلتوک را را از دانه‌ها جدا کنند، ابتدا دانه برنج را تحت حرارت قرار می‌دهند تا کل ویتامین‌ها، املاح و مواد مغذی به مغز برنج منتقل شود. حالا نوبت خشک‌کردن و جداسازی پوسته سلولزی برنج است. در نهایت دانه‌ تیره‌رنگی سرشار از خواص ارزشمند برای سلامتی به دست می‌آید. این دانه‌ها به اسم برنج قهوه‌ای در سوپرمارکت آنلاین و برنج‌فروشی‌های شهر یافت می‌شوند.

ترکیبات برنج قهوه‌ای و سبوس‌دار

یک پیمانه برنج سبوس‌دار پخته دارای ۲۱۶ کالری، ۵ گرم پروتئین، ۲ گرم چربی مفید، ۴۵ گرم کربوهیدرات و ۳٫۵ گرم فیبر است. مصرف روزانه همین مقدار برنج قهوه‌ای معادل ٪۱۲ نیاز روزانه بدن به ویتامین ب ۱، ٪۱۵ نیاز روزانه بدن به ویتامین ب ۳، ۱۴٪ نیاز روزانه بدن به ویتامین ب ۶ و مقادیر اندکی از نیاز منیزیم، فسفر و منگنز را تأمین می‌کند. 

روش تشخیص برنج قهوه‌ای اصل

تشخیص برنج قهوه ای اصل و تقلبی از روی ظاهر

هر برنج قهوه‌ای و تیره‌ای لزوما ارزشمند نیست و اگر برنج‌شناس زرنگی باشید، صرف تیرگی یا قهوه‌ای‌بودن دانه‌های برنج فریب نمی‌خورید. این تیرگی خیلی وقت‌ها ناشی از کهنگی است! اولین ویژگی ظاهری برنج قهوه‌ای اصل لایه سبوس نازک چسبیده به دانه‌هاست که ارزش غذایی برنج را تضمین می‌کند. بنابراین هنگام خرید، یک مشت برنج بردارید و سطح دانه‌ها را لمس کنید. زبری برنج قهوه‌ای اصل کاملا ملموس است؛ در‌حالی‌که برنج‌های تقلبی سطح صاف‌تری دارند. سایر مشخصه‌های اصالت این برنج عطر تازگی، زمان پخت طولانی و بافت جویدنی آن است. 

فرق ارزش غذایی برنج قهوه‌ای و سفید

برنج قهوه‌ای و سفید اگرچه از‌نظر میزان قند، کلسیم، آهن، اسیدهای چرب اشباع و کلسترول تفاوت چندانی ندارند، اختلافشان در ریزمغذی‌های ارزشمند مثل پروتئین، فیبر و چربی‌های مفید قابل‌توجه است. 

ارزش غذایی ۴۵ گرم برنج قهوه‌ای ارزش غذایی ۴۵ گرم برنج سفید
۱۷۰ کالری ۱۶۰ کالری
۴ گرم پروتئین ۳ گرم پروتئین
۱٫۵٪ چربی مفید فاقد چربی مفید
۳۵ گرم کربوهیدرات ۳۶ گرم کربوهیدرات
۴ گرم فیبر ۱ گرم فیبر
۲۰ گرم سدیم فاقد سدیم

اگر بودجه ماهانه خانوار شما اجازه نمی‌دهد، با خرید قسطی برنج قهوه‌ای گام بلندی در مسیر سلامتی‌تان بردارید. 

مهم‌ترین خواص برنج قهوه ای چیست؟

در ادامه این بخش درباره فواید برنج قهوه‌ای صحبت می‌کنیم و مفصل می‌گویم که مزایای مصرف روزمره برنج قهوه ای چیست.

۱. تثبیت قند خون و کنترل دیابت

تأثیر برنج قهوه‌ای بر تثبیت سطح قند خون و کنترل دیابت

خاصیت کنترل دیابت برنج قهوه‌ای وجه تمایز و تفاوت با انواع برنج هاست. دانه‌های این برنج به‌دلیل شاخص گلیسمی پایین، مقاومت بدن به انسولین را تا حد زیادی کم و سطح قند خون را تثبیت می‌کنند. به‌همین خاطر پیشنهاد ما به مبتلایان دیابت مصرف هرروزه برنج قهوه‌ای جهت تأمین ویتامین‌ها، فیبر و مواد معدنی مورد نیاز بدن و درعین‌حال  کاهش سطح قند خون است. 

اگر به‌ هر علتی قصد خرید برنج قهوه‌ای ندارید و به‌دنبال برنج سفید خوش‌طعم و باکیفیت می‌گردید، خرید برنج گلستان را به شما توصیه می‌کنیم.

۲. فعالیت آنتی‌اکسیدانی و پیشگیری از امراض قلبی

برنج قهوه‌ای به‌لطف ترکیبات آنتی‌اکسیدانی ارزشمند، فعالیت رادیکال‌های آزاد را سرکوب و از بروز بیماری‌های مرتبط با اکسیداسیون مثل بیماری‌های قلبی عروقی جلوگیری می‌کند. محتوای سلنیوم این برنج احتمال تجمع پلاک و انسداد شریان را کاهش می‌دهد و فشار خون را پایین نگه می‌دارد. از‌طرفی وجود روغن‌های طبیعی در دانه‌های این برنج موجب حفظ سطح سالم کلسترول خون می‌شود و فرد را از خطر آسیب‌های کبدی در امان نگه می‌دارد.

۳. کنترل وزن و جلوگیری از چاقی

اگر با چاقی و اضافه‌وزن دست‌و‌پنجه نرم می‌کنید، به‌فکر جایگزینی برنج سفید با برنج قهوه‌ای باشید. محتوای منگنز در دانه‌های تیره‌رنگ برنج سبوس‌دار تأثیر مثبتی بر شاخص توده بدنی و چربی می‌‌گذارد و با افزایش سطح کلسترول خوب، به لاغری کمک می‌کند. حتی محتوای فیبر زیاد در این نوع برنج‌ها جلوی پرخوری را می‌گیرد.

۴. جلوگیری از آلزایمر زودهنگام و دیگر اختلالات مغزی

برنج سبوس‌دار برای جلوگیری از آلزایمر و اختلالات عصبی

حتما دوست دارید بدانید ارتباط آلزایمر و برنج قهوه ای چیست! جوانه این برنج تأثیر شگفت‌انگیزی بر عملکرد نرم مغز و سلامت سیستم عصبی می‌گذارد و با مهار آنزیم‌های مضر، جلوی وقوع اختلالات و بیماری‌های مغزی مثل آلزایمر و جنون را می‌گیرد. ویتامین ب، منگنز و منیزیم این برنج به اعصاب و ماهیچه‌ها جان دوباره می‌دهند و سطح متعادل فعالیت کلسیم در بدن را حفظ می‌کنند. در نتیجه فرد از بیماری‌های مغزی ناشی از آسیب اکسیداتیو در امان می‌ماند.

۵. سرکوب استرس و اضطراب و پیشگیری از افسردگی

مصرف منظم برنج قهوه‌ای اثر مثبتی بر سلامت روح و روان دارد و آمار اختلالات روحی، افسردگی و خستگی را به‌طرز حیرت‌انگیزی کم می‌کند. جدا از محتوای آمینو اسید ضروری مثل گلوتامین و گلیسیرین که خاصیت آرامش‌بخش دارند، پزشکان اغلب برای افزایش مقاومت بدن در برابر استرس و بهبود ایمنی کلی، مصرف برنج سبوس‌دار را توصیه می‌کنند.

۶. تأثیر برنج قهوه‌ای بر عملکرد دستگاه گوارش

خواص برنج قهوه‌ای بر هضم بهتر و روان‌تر

فیبر موجود در برنج سبوس‌دار راز سلامت همیشگی سیستم گوارش و عملکرد بی‌نقص آن است. این خوراکی مفید و مغذی عملکرد روده را تنظیم می‌کند و نه‌تنها حرکات روده را بهبود می‌بخشد، بلکه فرد را مدت‌زمان طولانی‌تری سیر نگه‌ می‌دارد. بنابراین اگر همیشه با مشکلاتی مثل یبوست و کولیت دست‌به‌گریبان هستید، برنج قهوه‌ای را جایگزین انواع دیگر کنید.

۷. خواص ضدسرطانی برنج قهوه‌ای

برنج قهوه‌ای به‌دلیل دارابودن آنتی‌اکسیدان و محتوای فیبر قدرتمندانه از بدن در برابر سرطان‌های روده، پستان و خون محافظت می‌کند؛ نه به این معنی که انواع برنج سفید مثل برنج محسن سرطان‌زا باشند، اما فیبر زیاد برنج سبوس‌دار اجازه چسبیدن سموم به دیواره روده را نمی‌دهد و از تولید سلول‌های سرطانی جلوگیری می‌کند. تحقیقات علمی خواص ضد توموری این نوع برنج را به‌روشنی تأیید کرده است.

۸. تقویت سد دفاعی و بهبود سیستم ایمنی

بهبود سیستم ایمنی یکی از مزیت‌های پرشمار مصرف برنج قهوه‌ای است. خانواده‌هایی که این برنج را جایگزین انواع برنج سفید کرده‌اند، به‌طرز شگفت‌آوری کمتر دچار بیماری‌ می‌شوند و درمان سریع‌تری دارند. بدن این افراد به‌خاطر دریافت مقدار قابل‌اعتنای ویتامین، مواد معدنی و ریزمغذی‌های فنولی برای مبارزه با انواع عفونت‌ها کاملا آماده است. 

۹. بهبود سلامت استخوان‌ها در درازمدت

استخوان‌ها برای حفظ سلامت به منیزیم و کلسیم نیاز دارند و برنج قهوه‌ای منیزیم مورد نیاز را فراهم می‌کند. اگر می‌خواهید از کانی‌گیری استخوان‌ها و مواجهه با بیماری‌های جدی مثل ورم مفاصل یا پوکی استخوان جلوگیری کنید، این برنج را وارد رژیم غذایی خود کنید.

برنج قهوه ای را چطور بپزیم؟

نحوه پخت برنج قهوه ای

نحوه پخت اصولی برنج قهوه‌ای به‌صورت دمی یا کته است و با آب‌کشی خیلی خوب از‌ آب درنمی‌آید. ابتدا برنج را با آب بشویید و مقدار کمی نمک اضافه کنید. قابلمه را روی حرارت بگذارید و آن‌قدر بجوشانید تا آب برنج کم‌کم بخار شود. زمانی که لابه‌لای برنج آبی باقی نماند، درب قابلمه را بگذارید و ۴۰ دقیقه زمان دهید تا دم بکشد. ترجیحا مقدار کمی روغن آشپزی روی برنج بریزید تا برنج بهتر بپزد و ته‌دیگ خوش‌مزه‌تری داشته باشید. اگر برنج را کمی نرم یا شفته بردارید، سبوس‌ها کاملا می‌پزند و زیر دندان احساس نمی‌شوند. 

برنج قهوه‌ای را کجا و چطور نگه داریم؟

این برنج از‌جمله خواروبار مصرفی نسبتا ماندگار است و در فضای آزاد ماندگاری ۳ تا ۱۵ماهه دارد. بعد از ۱۵ ماه مصرف برنج قهوه‌ای دیگر به‌صلاح نیست و احتمال فاسدشدنش بسیار زیاد است. این برنج را در ظروف دردار مخصوص بریزید و در مکانی خشک و خنک و تاریک نگه دارید. برای ماندگاری طولانی‌تر از ۱۵ ماه برنج قهوه‌ای، بهترین راهکار نگهداری در یخچال یا فریزر است.

سخن‌ پایانی

برنج سبوس‌دار یا برنج قهوه‌ای یک منبع تغذیه‌ای پرخاصیت و همه‌کاره برای یک عمر زندگی سالم و راحت است. اگر تا امروز آشنایی زیادی با برنج قهوه‌ای نداشتید، اکنون بعد از خواندن این مقاله شاپ پلاس می‌دانید این برنج چه خواص ارزشمندی برای حفظ و بهبود سلامت انسان دارد و چقدر مفیدتر از برنج سفید است. این ماده غذایی پرطرف‌دار همراه با لایه سبوس و جوانه‌اش طبخ می‌شود و خواص پرشمارش را مدیون همین لایه‌های گیاهی باارزش است. برای خرید آسان‌تر و ارزان‌تر مرغوب‌ترین نوع برنج قهوه‌ای همین حالا وارد فروشگاه آنلاین اسنپ شاپ شوید و درخواست‌ خرید برنج دستچین را مستقیما از فروشنده‌های معتبر و کشاورزان استان‌های شمالی ثبت کنید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بنر