
فواید قهوه بدون کافئین چیست؟
فهرست
مصرف زیاد کافئین حساسیتزاست، تپشقلب میآورد و خواب را مختل میکند. اگر به عطر و طعم این نوشیدنی علاقهمندید و درعینحال نمیخواهید اثرات محرک کافئین را تجربه کنید، قهوه بدون کافئین یک پدیده مدرن برای لذتبردن از این نوشیدنی با کمترین عوارض جانبی است. این قهوه اگرچه از دانههای معمولی قهوه بهدست میآید و صرفا در مرحله برشتهکاری کافئینزدایی میشود، سرشار از آنتیاکسیدان است و اثرات شگفتانگیزی بر سلامت جسم و ذهن دارد. همراه ما باشید تا شما را با جزئیات این قهوه و فواید استفاده از آن آشنا کنیم.
قهوه بدون کافئین چیست؟
قهوه بدون کافئین یا دیکاف/ دیکف (Decaf Coffee) همان قهوه محبوب و همیشگی شماست، با این فرق مهم که بخش زیادی از کافئینش را از دست داده تا سالمتر از قهوه معمولی باشد. برخی افراد بهرغم علاقه شدید به قهوه و مشتقات آن، بهخاطر حساسیت به کافئین یا بیخوابی آزاردهنده ناشی از آن، نمیتوانند قهوه معمولی مصرف کنند! برای آنکه کسی از نوشیدن هرروزه قهوه و لذتبردن از عطر و طعم بینظیر آن محروم نباشد، قهوه دیکاف تنها راه چاره است. این نوشیدنی با وجود حفظ طعم و عطر اصیل قهوه، آسیبهای ناشی از کافئین و اسیدیته را به حداقل میرساند.
قهوه دیکف یا دیکاف از دانههای معمولی قهوه بهدست میآید و بخش زیادی از کافئینش را طی فرایند کافئینزدایی از دست داده است.
میپرسید قهوه دیکاف بدون کافئین است؟
قبلاز خرید قهوه دیکف باید بدانید کاملا بدون کافئین نیست و همچنان درصد ناچیزی کافئین دارد؛ یعنی در مراحل کافئینگیری با آب، حلالهای آلی یا کربن دیاکسید کل محتوای کافئین بهطور کامل از بین نمیرود. درصورت استفاده از روشهای پیشرفته، بسته به برند تجاری قهوه، بین ۲ تا ۱۰ درصد کافئین باقی میماند و وارد بدن میشود. اگر به هر دلیلی امکان مصرف این ماده را ندارید، باید این نکته را بدانید.
یادآوری: مقدار ناچیز کافئین در این نوع قهوه بهاندازه قهوه معمولی انرژیبخش نیست و باعث حساسیت و مشکلات خواب شبانه نیز نمیشود.
تأمین نیازهای ضروری بدن با قهوه دیکف
انواع قهوه دیکف و کافئیندار بهلحاظ خواص قهوه و ارزش غذایی تفاوت چندانی ندارند. بعداز عملیات کافئینزدایی ریزمغذیهای باقیمانده در نوشیدنی تقریبا مشابه قهوه معمولی است. با نوشیدن یک لیوان ۲۵۰ میلیلیتری قهوه دیکف حاوی حدودا ۱۲۸ میلیگرم پتاسیم و ۱۲ میلیگرم منیزیم است، چیزی حدود ۳ درصد از نیاز روزانه بدن به هریک از این مواد.
نکته: در یک لیوان ۲۵۰ میلیلیتری قهوه معمولی مقدار پتاسیم معادل ۱۱۶ میلیگرم و منیزیم معادل ۷ میلیگرم است.
فرق قهوه معمولی و دیکاف چیست؟
قهوه معمولی و قهوه بدون کافئین ازلحاظ تاثیر کافئین بر بدن فرق زیادی باهم دارند. مهمترین تفاوت آنها اختلاف کافئین و قابلیت مصرف آن برای گروههای بیشتری از افراد است.
- اگر طعم تلخ و بوی تند قهوه معمولی را دوست ندارید، احتمالا رایحه کمتر و طعم ملایمتر قهوه بیکافئین برای شما لذتبخشتر خواهد بود. نوشیدنی دیکف طعم ملایمتری دارد. اگر میخواهید نحوه تشخیص قهوه بدون کافئین را بدانید، یکی از راههایش توجه به همین ملایمت طعم و سبکی است.
- نوشیدن قهوه دیکف سطح انرژی را آنقدرها بالا نمیبرد. میتوان گفت اضطراب را کم میکند و باعث بهبود کیفیت خواب میشود، درحالیکه مصرف زیاد قهوه معمولی بهخاطر انرژیبخشی فراوان بیخوابی و تپش قلب میآورد.
- کالری این دو نوشیدنی تفاوت چندانی ندارد و پایین است؛ بنابراین هیچیک از آنها باعث چاقی و اضافهوزن نمیشوند که هیچ، به لاغری هم کمک میکنند!
قهوه بدون کافئین چطور بهدست میآید؟
بعداز آشنایی با انواع قهوه و چندوچون فراوری هرکدام، نوبت آن رسیده که قهوه دیکف را هم بشناسید. قهوه دیکف از همان دانههای قهوه معمولی بهدست میآید؛ فقط مراحل متفاوتی را پشتسر میگذارد. برای حذف کافئین دانههای قهوه از آب، حلال ارگانیک یا دیاکسید کربن و فیلتر زغالی استفاده میشود. خروجی مراحل کافئینزدایی قهوهای با عطر و طعم ملایم و ارزش غذایی مشابه قهوه معمولی است. کافئینزدایی قهوه معمولا به یکی از این سه روش انجام میشود:
- طی فرایندی ارزان و کمدردسر، دانههای قهوه را با بخاردهی یا خیساندن در آب وادار به آزادسازی کافئین میکنند. سپس کافئین آزادشده جذب حلال و نهایتا تبخیر میشود.
- در روش بعدی که فرایند آب سوئیسی نام دارد، دانههای قهوه را در آب گرم میخیسانند تا کافئین آن آزاد شود، سپس با عبوردادن چندبارۀ محلول از فیلترهای زغالی، کافئین جداشده را جذب و بهطور کامل حذف میکنند.
- در روش پیچیدهتر، پیشرفتهتر و پرهزینهتر کربن دیاکسید فوق بحرانی از CO۲ بهعنوان عامل فشار و حلال طبیعی برای جداسازی کافئین از دانه قهوه استفاده میکنند.
قهوه بدون کافئین برای چه کسانی ضروری است؟
اگر به دلایل شخصی قصد کمکردن مصرف روزانه کافئین را دارید، به کافئین حساسیت پیدا کردهاید، دوران بارداری یا شیردهی را سپری میکنید، دچار زخم معده و دیگر مشکلات گوارشی هستید، بیماری قلبی دارید یا اخیرا بیخواب شدهاید، بهجای قهوه معمولی از این به بعد قهوه بدون کافئین را از سوپرمارکت آنلاین خریداری کنید، چراکه:
- کافئین زیاد درصورت حساسیتزایی باعث مشکلاتی مثل بیخوابی، اضطراب و تپش قلب همیشگی است؛
- هیچ پزشکی مصرف کافئین را در دوران بارداری و شیردهی مجاز نمیداند؛
- کافئین قهوههای معمولی آسیب زیادی به سیستم گوارش وارد میکند و باعث تحریک معده، سوزش سردل، زخم معده و رفلاکس میشود؛
- کافئین زیاد خستگی را بهطور کامل از بین میبرد و نظم خواب شبانه را به هم میزند؛
- کافئین زیاد موجب افزایش فشار خون میشود و برای بیماران قلبی مثل سم است.
عوارض احتمالی قهوه بدون کافئین
نوشیدنی قهوه دیکف و بدون کافئین بسیاری از مضرات قهوه معمولی را ندارد و با خیال آسودهتری میتوان آن را مصرف کرد. بااینحال زیادهروی در نوشیدن آن میتواند با مشکلات و عوارضی مثل ازدستدادن آب بدن، اضطراب، بیخوابی، گیجی، میگرن، بیقراری و تپش قلب همراه شود. اگر از ما میشنوید، هرجا پای قهوه در میان است، فارغ از درصد کافئین نوشیدنی، اعتدال را رعایت کنید و بعداز صرف قهوه یک لیوان آب بنوشید تا دچار عوارض بعدی نشوید؛ دلیل نوشیدن آب بعد از قهوه را نیز در شاپپلاس اسنپ بخوانید.
فواید استفاده و خواص قهوه بدون کافئین
اثرات مثبت قهوه بدون کافئین بر سلامت انسان بهمراتب بیشتر از انواع قهوه معمولی است. در این بخش به تعداد انگشتشماری از خواص آن اشاره میکنیم.
جلوگیری از انواع بیماریهای مزمن
دانه قهوه یک منبع کامل سرشار از آنتی اکسیدانهای ضروری است. همانطور که گفتیم، فرایند کافئینگیری بخشی از این آنتیاکسیدانها را از بین میبرد؛ اما مقدار باقیمانده برای کاهش التهابها و خنثیسازی اثرات مخرب رادیکالهای آزاد کاملا کافی است. مثلا وجود ترکیبات فعال مثل اسید کلروژنیک در کنار ریزمغذیهای منیزیم و کروم در درازمدت جلوی گسترش بیماریهای مزمن و جدی را میگیرند. اکثر پزشکان در رژیم کنترل دیابت نوشیدن قهوه، خصوصا قهوه دیکف را توصیه میکنند.
سرکوب مؤثر اضطراب با قهوه
با اضطراب و استرس همیشگی دستبهگریبان هستید و همزمان نمیتوانید از نوشیدن هرروزه قهوه دست بردارید؟ اشکالی ندارد اگر دنبال راهنمای خرید قهوه اسپرسو میگردید، بهشرطی که نوع دیکف را انتخاب کنید! این نوع قهوه کمترین آسیب را به سیستم عصبی وارد میکند و بهندرت باعث بیقراری میشود. برای بهبود کیفیت خواب و رفع تنشهای روزانه، قهوه بدون کافئین نوش جان کنید.
گوارش سالمتر و هضم بهتر با قهوه دیکف
میکروبیوتای روده میکروارگانیسمهای ساکن دستگاه گوارش هستند و نقش پررنگی در کیفیت هضم ایفا میکنند. قهوه دیکاف خواصی دارد که باعث رشد باکتریهای مفید روده میشود. مثلا ملانوئیدینهایی که طی فرایند رست ایجاد میشوند، بهعنوان پریبیوتیک عمل کرده و باکتریهای مفید روده را تغذیه میکنند.
همچنین وجود محتویات مفید و ارزشمند مثل اسیدهای فنولیک در ترکیبات قهوه به هضم بهتر و سلامت بیشتر دستگاه گوارش کمک میکند. حال اگر قهوه فاقد کافئین باشد، دیگر خبری از اثرات تحریککننده نیست و فقط مزایای آن شامل حال سیستم گوارش میشود. البته همچنان برخی از منابع قهوه فاقد کافئین را عامل تحریک سیستم گوارش حساس (بهویژه در اطفال) میدانند. در مورد مصرف روزانه حتما با پزشک مشورت کنید.
بهبود عملکرد کبد با قهوه بیکافئین
مصرف فراوان قهوه معمولی تعادل آنزیمهای کبدی را بهم میزند و مطالعات علمی این اتفاق را ناشی از محتوای کافئین آن قهوهها میدانند. تحقیقات جدید این ایده را در ذهن محققان کاشتهاند که مصرف منظم قهوه بدون کافئین بهخاطر ترکیبات فنلی احتمالا باعث تعادل سطح این آنزیمها و بهبود عملکرد کبد شود.
حفظ سلامت استخوانها با نوشیدن قهوه دیکف
مصرف کافئین فراوان جلوی جذب کلسیم در بدن را میگیرد؛ بنابراین با خرید قسطی قهوه دیکاف و عادت به نوشیدن این قهوه میتوان به جذب بهتر کلسیم کمک کرد و در راستای حفظ تراکم استخوان و پیشگیری از پوکی استخوان قدم برداشت.
سخن پایانی
در این مقاله شاپ پلاس درباره قهوه بدون کافئین و اثرات مثبت و منفی آن برای سلامتی خواندید. اگر شما هم با حساسیتها و آسیبهای قهوههای پرکافئین دستوپنجه نرم میکنید، همین حالا این قهوه را در بستهبندیهای بهداشتی با کیفیت عالی و قیمت مناسب از فروشگاه آنلاین اسنپ شاپ تهیه کنید و درب منزل تحویل بگیرید. در اسنپشاپ امکان خرید اقساطی بیدردسر این نوع قهوه، بدون نیاز به چک و سفته و ضامن برای شما عزیزان وجود دارد.