
آشنایی با تفاوت انواع قهوه
فهرست
همۀ قهوهخورها ذائقه مشابهی ندارند! بعضی از آنها عاشق تلخی گزندۀ اسپرسو هستند و برخی دیگر، طعم قهوه را فقط با چاشنی یک جرعه شیر و چند دانه شکر میپسندند. وجه اشتراک تمام قهوهها این است که با خوردنشان انرژی میگیریم، خستگیمان در میرود و خندان و شاداب، به کارهای روزمره میرسیم. اما عطر و طعم قهوه ارتباط مستقیم با نوع دانهها و نحوه دمکردن آنها دارد و تفاوت انواع قهوه موضوع اصلی صحبت ما در این مقاله است. در این راهنمای کامل میخواهیم انواع دانههای قهوه و شیوههای دمآوری آنها را بگوییم و درباره تمام نوشیدنیهایی حرف بزنیم که میتوان با قهوهسازها دم و نوش جان کرد. همراه ما باشید.
تفاوت انواع قهوه ازنظر دانهها
شرط اول قهوهخور بودن شناخت انواع قهوه ازنظر دانهها و تفاوت طعم آنهاست. تابهحال برایتان پیش آمده که قهوه سفارش دهید و باریستا از شما بپرسد چند درصد عربیکا یا روبوستا میخواهید؟ قهوهخورهای مدعی اسم این دو را شنیدهاند و تفاوتشان را میدانند ولی بسیاری از ما چیزی درباره تفاوت طعم و کافئین و نحوه دمآوری این دو نوع قهوه نمیدانیم، درحالیکه نوع دانههای این گیاه تأثیر چشمگیری بر عطر و طعم نوشیدنی میگذارد. با نگاهی به جدول زیر، میبینید که در کل چهار نوع دانه قهوه داریم: عربیکا، روبوستا، لیبریکا و اکسلسا.
طعم | کافئین | محل پرورش | بهترین قهوه | |
روبوستا | قوی و تلخ | زیاد | اروپا، آفریقا و خاورمیانه | قهوه فوری یا اسپرسو |
عربیکا | شیرین و ملایم یا ترش | متوسط | آمریکای شمالی، برزیل و ویتنام | اسپرسو |
اکسلسا | ترش و میوهای | کم | آسیای جنوب شرقی و ارتفاعات | قهوه فوری |
لیبریکا | آجیلی و دودی | کم | مناطق مرکزی و غربی آفریقا | قهوه فوری |
تفاوت انواع قهوه ازنظر دمآوری
جدا از تفاوت انواع قهوه ازنظر دانههای این گیاه، مسئله بعدی نحوه دمکشیدن است که فرق عطر و طعم نوشیدنیهای قهوه را رقم میزند. این یعنی حتی درصورت استفاده از قهوه مشابه و بهکارگیری روش های مختلف دم کردن قهوه، نتیجه مشابه نیست! در جدول زیر با روشهای مختلف دمآوری و خروجی هرکدام آشنا شوید.
کاری که میکنیم | اتفاقی که میافتد | قهوه خروجی | |
دم چکهای | پودر آسیابشده قهوه را در بسکت قهوهساز میریزیم و درون دستگاه میگذاریم. | بهلطف جاذبه، آب از میان تفاله قهوه عبور میکند و بهشکل قهوه دمشده در لیوان میریزید. | سنتی و کلاسیک |
غرقکردن | آب جوش را روی قهوه آسیاب شده در سبد صافی میریزیم. | پودر قهوه با حرارت آب جوش دم میکشد. | قوی و غلیظ |
دم سرد | قهوه آسیابدرشت را در یک لیوان آب همدمای اتاق میریزیم. | پودر قهوه برای مدت طولانی خیس میخورد و دم میکشد. | پرکافئین با تلخی کم |
اسپرسو | پودر آسیابشده قهوه را در بسکت قهوهساز میریزیم و درون دستگاه میگذاریم. | آب داغ با فشار زیاد از داخل فیلتر قهوه رد میشود و در لیوان میریزد. | بسیار غلیظ |
ریسترتو | پودر آسیابشده قهوه را در بسکت قهوهساز میریزیم و درون دستگاه میگذاریم. | معادل نصف میزان آب اسپرسو با فشار از میان فیلتر قهوه رد میشود و چرخه دمآوری کوتاه است. | غلیظتر و تیرهتر از اسپرسو |
دستور تهیه ۱۰ نوشیدنی قهوه لذیذ
صفحه «نوشیدنیهای گرم» در منوی کافهها پر از قهوههای جورواجور است. بعضی از آنها را نه خوردهایم، نه نامشان را شنیدهایم؛ درحالیکه نحوه درستکردنشان مثل اسامی آنها عجیبوغریب نیست. اغلب با تغییرات ساده مثل افزودن آب، شیر، یخ یا سیروپ طعمدهنده قابلتهیهاند. شاید بتوانید انواعواقسام این قهوهها را در کافیشاپهای شهر پیدا کنید ولی تهیه مواد اولیه از سوپرمارکت آنلاین و درستکردنشان در خانه لطف دیگری دارد.
در ادامه این بخش شما را با طرز تهیه و نحوه آمادهکردن خوشمزهترین نوشیدنیهای قهوه آشنا میکنیم.
۱. قهوه اسپرسو سینگل
صحبت درباره تفاوت انواع قهوه را با اسپرسو شروع میکنیم. اسپرسو راحتترین نوشیدنی صبحانه است که هم تنها خورده میشود، هم بهعنوان پایه کاپوچینو، لاته و غیره. برای درستکردنش با اسپرسوساز، مخزن آب دستگاه را پر کنید و در بسکت قهوه بریزید. پرتافیلتر را در دستگاه بگذارید و قهوهساز را روشن کنید. جریان آرام خروجی دستگاه فنجان را با اسپرسوی غلیظ و خوشطعم پر میکند.
۲. قهوه اسپرسو دبل
این نوشیدنی سنگین، غلیظ و قوی معادل دو شات اسپرسوی سینگل است و معمولا به اسم دوپیو در کافهها سرو میشود. برای درستکردنش بسکت اسپرسوساز را با دوبرابر قهوه آسیابشده و مخزن آب را با دو برابر آب تصفیهشده پر کنید. ۲۵ الی ۴۰ ثانیه بعد قهوهای فوقالعاده سنگین دارید که خوردنش گاهی باعث تپش قلب میشود!
۳. قهوه ترک
اولین مرحله از تهیه یک فنجان قهوهترک لذیذ، خرید قهوه ترک است. اگر دستگاه قهوهترکساز در خانه دارید، مخزنش را با مقداری آب پر کنید و دانههای ریز قهوه را روی فیلتر کاغذی دستگاه بریزید. فیلتر را جا بزنید و دکمه شروع را فشار دهید. پس از ۱۵ تا ۲۰ دقیقه دمکشیدن مداوم، قهوه ترک لذیذتان آماده نوشیدن است.
۴. قهوه آمریکانو
میانه خوبی با تلخی اسپرسو ندارید و زحمت دمکردن قهوه ترک از حوصلهتان خارج است؟ همان اسپرسو را با مقداری آب داغ مخلوط کنید تا به آمریکانو تبدیل شود. این نوشیدنی طعم ملایمتری دارد و همچنان حاوی مقدار زیادی کافئین است. این نوشیدنی ابداع سربازان قهوهخور آمریکایی بود که میخواستند با افزودن آب، جیره قهوه را مدتزمان طولانیتری نگه دارند.
۵. قهوه لاته
لاته یک نوشیدنی لذیذ بر پایه اسپرسو با طعم ملایمتر است. اگر موکاپات در خانه دارید، ابتدا یک شات اسپرسوی سینگل درست کنید؛ سپس مقداری شیر فومدار در فنجان قهوه بریزید. تنها تفاوت انواع قهوه پایه و لاته همین است. برای فومگیری شیر میتوانید از نازل بخار دستگاه قهوهساز استفاده کنید یا اینکه مقداری شیر را در فرنچ پرس بریزید و با حرکات متوالی پیستون، شیر را فومدار کنید. شیر سرد و چرب، فوم بهتری به شما میدهد.
۶. قهوه فرانسه
پودر درشت و مدیوم رست قهوه فرانسه یک فنجان نوشیدنی ملایم و خوشعطر در اختیارتان میگذارد. برای درستکردن این قهوه با دستگاه اسپرسوساز، فیلتر کاغذی مخصوص قهوهفرانسهساز را در بسکت بگذارید، آن را با یک شات پودر قهوه فرانسه پر کرده و مخزن آب دستگاه را با یک درجه آب تصفیهشده پر کنید. ظرف چند ثانیه عصارهگیری به اتمام میرسد و قهوه لذیذتان آماده میشود.
۷. آیس کافی
این نوشیدنی خنک بابمیل قهوهخورهای حرفهای در روزهای گرم تابستان است. درستکردنش را با یک فنجان اسپرسوی غلیظ شروع کنید. ترکیب یک شات قهوه با مقداری شکر، خامه یا شیر چرب روی چند تکه یخ، یک فنجان آیسکافی لذیذ به شما میدهد.
۸. قهوه کورتادو
کورتادو یک نوشیدنی گرم بر پایه اسپرسو است که ازنظر مزه فرق زیادی با لاته ندارد. باید قهوهباز قهاری باشید تا تفاوت طعم این دو را بفهمید! راهوچاه درستکردنش هم شبیه لاته است؛ فقط مقدار شیر فومگرفته کمتری میخواهد. بعداز آمادهشدن قهوه، شیر جوشانده و فوقگرفته را به آن بیفزایید و نوش جان کنید.
۹. قهوه ماکیاتو
ماکیاتو ترکیب یک شات اسپرسوی غلیظ و یکی، دو قاشق چایخوری شیر بخاردیده است. اگر طرفدار طعم قوی قهوه اسپرسو هستید و بهدنبال کمی تنوع میگردید، از نوشیدن یک فنجان ماکیاتو پشیمان نمیشوید. برای درستکردنش کافی است مقداری شیر فومگرفته را روی یک شات اسپرسو بریزید. بسته به ذائقه خود میتوانید این نوشیدنی را با سیروپهای متنوع نوش جان کنید.
۱۰. قهوه لانگ بلک
این نوشیدنی قهوه از خانوادۀ پرجمعیت اسپرسو است و عطر و طعم بسیار قوی دارد. تفاوت انواع قهوه با نوشیدنی لانگ بلک بهخاطر افزودن آب است. برای تهیه این قهوه باید یک یا دو شات اسپرسو را روی یک فنجان آب داغ بریزید! در نگاه اول شبیه آمریکانو به نظر میرسد؛ ولی لانگ بلک قویتر و تلختر است و روی آن یک لایه فوم طلاییرنگ تشکیل میشود.
معرفی انواع دستگاه ها برای تهیه قهوه
نمیشود هرروزه برای نوشیدن یک فنجان قهوه راهی قهوهخانه و کافیشاپ شد! ولی با خرید قهوه ساز خانگی میتوان روزی چند فنجان قهوۀ خوشعطر و خوشطعم نوش جان کرد. برای انتخاب بهتر، جدول زیر را با دقت بخوانید تا بفهمید انواع قهوهساز چطور کار میکنند، چه قهوهای نیاز دارند و نوشیدنی خروجی هرکدام چه طعمی دارد.
نوع دستگاه | نحوه دمکردن قهوه | رست قهوه | خروجی |
فرنچ پرس | آب جوش را روی قهوه آسیابشده درون فرنچ پرس بریزید و کنار بگذارید. پیستون را پایین بکشید و قهوه را خارج کنید. | انواع قهوه؛ ترجیحا رستهای تیرهتر و غنیتر | یک فنجان قهوه غلیظ، سنگین و قوی |
پرکولاتور | پودر قهوه را در سبد بریزید. حباب آب داغ چندین مرتبه با فشار زیاد از درون محفظه قهوه رد میشود تا قهوه دم بکشد. | قهوه رست مدیوم (متوسط) | قهوه با عطر و طعم کلاسیک |
سینگل سرو | پودر قهوه را در فیلتر مخصوص بریزید و در دستگاه بگذارید. مقداری آب اضافه کنید تا دم بکشد. | قهوه رست مدیوم دارک (قوی و تیره) | یک فنجان اسپرسو خوشطعم |
ایروپرس | نحوه دمآوری قهوه با ایروپس مشابه فرنچپرس است. | قهوه رست مدیوم دارک | اسپرسو، لاته، نوشیدنیهای سرد یا قهوه کلاسیک |
دریپ یا چکهای | قهوه آسیابشده را درون فیلتر مخصوص دستگاه قهوهساز بریزید، آب اضافه کنید و منتظر خروجی دستگاه بمانید. | قهوه رست لایت (ملایم و روشن) | قهوهای با عطر و طعم ملایم و متعادل |
پور اور | پودر قهوه را در فیلتر مخصوص بریزید و صبر کنید تا آب داغ آهسته از دل دانهها عبور کند. | قهوه رست لایت تا مدیوم | یک فنجان قهوه قوی و غنی |
کلد برو | پودر قهوه را بههمراه آب سرد به یک لیوان قهوه پر از یخ اضافه کنید و مدتی کنار بگذارید تا آماده سرو شود. | قهوه دارک رست | قهوهای ملایم با طعم گلی و بافت صاف و مخملی |
موکاپات | محفظه قهوه را با قهوه و محفظه پایینی را با آب پر کنید. روی حرارت ملایم بگذارید تا دم بکشد. | قهوه رست مدیوم | قهوهای شبیه به اسپرسو |
نوع قهوهساز را بسته به ذائقه و قهوهای که طرفدارش هستید انتخاب کنید. انتخابتان هرکدام بود، با امکان خرید اقساطی اسنپ پی میتوانید بدون ارائه چک، سفته یا ضامن معتبر، بهترین قهوهساز را از برندهای معتبر بخرید و هزینهاش را در ۴ قسط بدون بهره بپردازید.
کلام آخر
این مقاله شاپ پلاس را برای آن نوشتیم تا شما را در عرض ۱۰ دقیقه از یک قهوهدوست به یک قهوهخور حرفهای تبدیل کنیم. اکنون نهفقط تفاوت طعم قهوهها را میشناسید، بلکه در مورد تهیه و سرو هرکدام جزئیات زیادی یاد گرفتهاید و میتوانید بسیاری از آیتمهای خلاقانه و ترکیبی کافههای لاکچری و مدرن را در خانه بسازید! همینکه یک قهوهساز خوب و مناسب در خانه داشته باشید و دانه قهوه درست را انتخاب کنید، نصف راه را رفتهاید. دستور تهیه را هم که در اختیارتان گذاشتیم. امیدواریم از حالا به بعد، تنها عطری که در خانهتان میپیچد، عطر تلخ قهوۀ گرم و تازه باشد.
یک قهوهساز باکیفیت و کاربردی میخواهید که سالها عصای دستتان باشد؟ فروشگاه اینترنتی اسنپ شاپ را باز کنید. آنجا بهترین محصولات را از فروشگاههای معتبر و اسمورسمدار برای شما فراهم کردهایم.