آشنایی با طبع قهوه

اگر از خانوادۀ قهوه‌خورهای حرفه‌ای هستید و بدون نوشیدن یک فنجان قهوه، روزتان شب نمی‌شود، طبع و طبیعت قهوه را باید بشناسید. این آگاهی دومینووار به انتخاب بهترین مصلح برای این نوشیدنی و سبک رژیم تغذیه سالم‌تر می‌انجامد. دانه قهوه پر از خاصیت است اما مضراتی هم دارد که نمی‌توان روی آنها چشم بست، به‌خصوص اگر طبیعتش سازگار با مزاج فرد نباشد. تا انتهای این راهنما همراه ما بمانید تا موشکافانه درباره طبع قهوه، مصلحات، فواید و مضراتش حرف بزنیم و راهی سالم‌تر برای نوشیدن هرروزه‌ آن پیش پایتان بگذاریم.

طبع قهوه چیست؟

برای اینکه بدانیم طبع قهوه چیست باید طبیعت آن در مزاج‌شناسی علم طب سنتی را بشناسیم. این علم انواع نوشیدنی‌ها و خوراکی‌ها را در چهار دسته مزاج «خشک»، «تر»، «سرد» یا «گرم» می‌گنجاند و برای هر خوراک زیرمجموعه این دسته‌بندی‌ها، یک مصلح معرفی می‌کند تا تعادل مزاج فرد را به‌هم نریزد، خواص مواد غذایی را به حداکثر و عوارض جانبی احتمالی را به حداقل برساند. طب سنتی در مورد طبع قهوه و تأثیر متفاوت آن بر افراد نیز نظر مشخصی دارد. از نگاه این علم، مزاج قهوه وابسته به این است که رست‌شده و بوداده باشد یا سبز و خام و تازه.

جشنواره تخفیف تابستانه اسنپ

طبع قهوه سرد است یا گرم؟

طبع-قهوه-سرد-است-یا-گرم؟

قهوه رست‌نشده، خام و سبز طبع «گرم و خشک دارد» و قهوه برشته‌شده «طبع سرد و خشک». این تغییر مزاج مربوط می‌شود به یک ماده اسیدی که ذاتا در پوست قهوه سبز هست و مقدار زیادی از آن حین برشته‌کاری از بین می‌رود. 

از نگاه طب سنتی، خشکی قهوه تعادل رطوبت بدن را از بین می‌برد خشک‌شدن مفاصل و حتی یبوست را به‌دنبال دارد. به‌گواه این علم، سردی قهوه، اگر بدون مصلح مصرف شود، زمینه‌ساز سردرد، بی‌خوابی، تحریک روده و بیماری‌های گوارشی است، به‌خصوص اگر افراد با مزاج سرد و خشک به آن عادت پیدا کنند!

طرف‌داران علم پزشکی مدرن نیز در مورد خرید قهوه هوشیارانه عمل می‌کنند. آنها معتقدند کافئین نظم خواب را به‌هم می‌ریزد، تپش قلب می‌آورد و باعث لرزش دست‌ها می‌شود. درصورت زیاده‌روی در نوشیدن قهوه، اتفاقات ناگواری مثل التهاب معده، افزایش ترشح اسید معده، اضطراب روز‌افزون و خطر بروز بیماری‌های قلبی و عروقی نیز در کمین افراد است.

طب سنتی و پزشکی مدرن در مورد «کم‌آبی» بدن بعداز مصرف قهوه به توافق رسیده‌اند. طب سنتی این اتفاق را ناشی از طبع خشک قهوه می‌داند، پزشکی مدرن آن را ناشی از ذات دیورتیک (دافع مایعات) قهوه و خطری که در کمین افراد مسن یا بیماران کلیوی است!

طبع انواع قهوه را بشناسید!

شما می‌توانید انواع قهوه ساز را روی پیشخان آشپزخانه بچینید و هر روز یک قهوه متفاوت درست کنید، اما نژاد دانه‌ها و شیوه دم‌آوری تأثیر زیادی بر طبیعت و ذات این دانه خوش‌عطر ندارند! طب سنتی انواع قهوه‌ترک، قهوه فرانسه، قهوه اسپرسو و غیره را به یک چشم می‌بیند: مزاج سرد و خشک و قاتل رطوبت بدن. فقط قهوه گلد اندکی ملایم‌تر از بقیه است. در جدول زیر، مزاج انواع قهوه را بخوانید و مقایسه کنید:

نوع قهوه طبع
قهوه گلد طبع سرد (اندکی ملایم‌تر از قهوه‌های دیگر)
قهوه عربیکا طبع سرد و خشک
قهوه دله طبع گرم (به‌خاطر میخک، زنجبیل و زعفران)
قهوه روبوستا طبع سرد و خشک
قهوه فرانسه طبع سرد و خشک
قهوه اسپرسو طبع سرد و خشک
قهوه ترک طبع سرد و خشک
قهوه سبز طبع گرم و خشک

مهم‌ترین خواص قهوه چیست؟

خواص قهوه برای سلامتی

دانشمندان و محققان بارها و بارها درباره فواید قهوه بدون کافئین و کافئین‌دار تحقیق کرده‌اند و به یک جمع‌بندی رضایت‌بخش رسیده‌اند: قهوه آبِ حیاتِ مبتلایان به دیابت، بیماری‌های قلبی عروقی، بیماری التهابی روده، بیماری کبد و برخی مشکلات دیگر است. تجمع ترکیبات مغذی مثل ریبوفلاوین (ویتامین B۲)، نیاسین (ویتامین B۳)، منیزیم، پتاسیم، ترکیبات فنلی و آنتی‌اکسیدان‌ها در این نوشیدنی خوش‌‌عطر و خوش‌طعم فواید پرشماری برای حفظ سلامت بدن دارند.

در ادامه نگاهی به خواص قهوه بیندازید:

  • افزایش متابولیسم و کنترل دیابت: برخی مطالعات و شواهد گویای نقش پررنگ این نوشیدنی بیدارکننده و انرژی‌بخش در پیشگیری از دیابت نوع ۲ هستند. متابولیسم بدن که زیاد شود، قندخون سریع‌تر می‌سوزد و حساسیت به انسولین بهبود می‌یابد.
  • جلوگیری از آلزایمر و پارکینسون: شواهد چندانی برای اثبات این ادعا نداریم، اما نتایج چندین مطالعه نشان می‌دهد افرادی که کمتر قهوه می‌نوشند، بیشتر در معرض خطر آلزایمر و پارکینسون هستند.
  • رفع بیماری کبدی مزمن: مصرف روزانه انواع قهوه به احتمال زیاد خطر ابتلا به سرطان کبد، بیماری کبد چرب غیرالکلی و سیروز کبدی را سرکوب می‌کند و حتی خطر ابتلا به سنگ کیسه صفرا را کاهش می‌دهد.
  • کمک به کنترل چاقی: نتایج تحقیقات دراین‌زمینه هنوز قطعی نیست، اما به‌طور منطقی می‌تواند با افزایش متابولیسم، سوزاندن کالری را تحریک کند و یک عامل کمکی در مسیر لاغری باشد. 

مهم‌ترین مضرات قهوه چیست؟

مضرات قهوه برای سلامت بدن

در کنار تمام خوبی‌هایی که اشاره کردیم، نباید از مضرات این نوشیدنی غافل شد، به‌خصوص اگر پای بیماری‌های زمینه‌ای و احتمال عودکردن علائمشان در میان باشد. در این بخش، درباره عوارض جانبی احتمالی این نوشیدنی بخوانید:

  • تشدید پوکی استخوان: تحقیقات نشان می‌دهند مصرف همیشگی قهوه روند بهبودی شکستگی استخوان را آهسته‌تر می‌کند. همچنین کافئین ادرار‌آور است و باعث تخلیه کلسیم از بدن می‌شود.
  • خطرات متعدد در بارداری: شواهد پزشکی ارتباط مستقیمی میان مصرف زیاد قهوه و خطرات دوران بارداری مثل سقط جنین، تولد نوزاد با وزن کم و زایمان زودرس ترسیم می‌کنند.
  • خطر آندومتریوز: محتوای زیاد کافئین قهوه می‌تواند زمینۀ التهاب و بروز علائم اندومتریوز را فراهم کند، مگر آنکه مصرف قهوه در حد اعتدال رژیم غذایی باشد! این احتمال هنوز قطعی نیست.
  • تشدید اضطراب: نوشیدن قهوه همیشه با خطر تشدید اضطراب همراه است، به‌خصوص در مبتلایان به اختلال هراس یا اضطراب اجتماعی. کافئین عامل بروز علائم شیدایی و روان‌پریشی در افراد مستعد است.
  • مشکلات سیستم مغزی: گاهی اوقات بروز مشکلات سلامت روان و تغییرات دائمی مغز نتیجۀ مصرف قهوه در سنین پایین است.
  • ترکیبات سمی: اگر دانه یا پودر قهوه در شرایط نامناسب نگهداری شود، ممکن است حاوی مایکوتوکسین‌ (ترکیبات سمی محصول کپک‌) باشد. این ترکیبات مضر به کبد، کلیه و سیستم‌ایمنی بدن آسیب می‌زنند.
  • مشکلات قلبی: معمولا سطح چربی و کلسترول خون قهوه‌خورهای حرفه‌ای بالاتر و خطر بروز مشکلات قلبی در این افراد بیشتر است. این افراد بیشتر دچار آریتمی و درد قفسه سینه می‌شوند.

مصلحات: روش های از بین بردن سردی قهوه

خوراکی‌ مصلح طبع قهوه

اگر پای صحبت طبیبان سنتی بنشینید، می‌شنوید که گردو را باید با پنیر یا ماست خورد و گوشت قرمز را با سیر و پیاز. منظور از مصلح، یک ماده غذایی همراه است که طبع خوراک را تعدیل و تعادل مزاج را حفظ می‌کند. اگر از زبان یک طبیب سنتی شنیده‌اید که مزاج شما گرم و مرطوب است، هیچ نیازی به تعدیل قهوه ندارید و این نوشیدنی به‌تنهایی مصلح طبع و مزاج شماست. 

اما اگر ذاتا طبع سرد و خشک دارید، با نوشیدن بی‌محابای قهوه به‌مرور دچار اضطراب، اختلال در خواب، خشکی پوست، اگزما و حتی یبوست یا هموروئید خواهید شد. پیشنهاد مؤثر مجله شاپ پلاس همراه‌کردن قهوه با یک‌سری ادویه و چاشنی گرم مثل زعفران، دارچین، زنجبیل، هل، گلاب، نبات و عسل است. 

بهترین نوع قهوه را از کجا بخریم؟

ما می‌دانیم فکروذکر قهوه‌‌خورها همیشه درگیر چالش پیداکردن قهوه تازه و باکیفیت است. همه دوست دارند بدانند پودر تازه‌رست‌شده و خوش‌عطر قهوه را از کجا بخرند که طعم و مزه اصلی قهوه را بدهد. ما سوپرمارکت آنلاین را به شما پیشنهاد می‌کنیم. اینجا می‌توانید شرح کیفیت و عطر‌و‌طعم خوب قهوه را از زبان خریداران قبلی بشنوید، نظرات صادقانه و تجربیات واقعی آنان را بخوانید و بعد دست به انتخاب بزنید. امکان سفارش شبانه‌روزی، خرید باتخفیف و ارسال فوری از مزیت‌های دل‌چسب این فروشگاه است.

سؤالات متداول

۱. چه کسانی باید در مصرف قهوه احتیاط کنند؟

کودکان و نوجوانان زیر ۱۸ سال، افراد مبتلا به بیماری فشار خون و تپش قلب، مبتلایان به بیماری‌های گوارشی، پوکی استخوان، اینسومنیا، اضطراب و گروه زنان باردار و شیرده باید مصرف قهوه را محدود کنند. همچنین افرادی که فعالیت‌ ذهنی و بدنی زیاد دارند یا در معرض خطر آلزایمر و پارکینسون هستند، باید جوانب احتیاط را رعایت کنند.

۲. قهوه برای چه کسانی می‌تواند مفید باشد؟

نوشیدن قهوه برای افرادی که در محیط کار یا تحصیل به تمرکز، هوشیاری و افزایش انرژی نیاز دارند و شب‌ها کار یا مطالعه می‌کنند، مفید است. ورزشکاران نیز از خواص تقویت انرژی و عملکرد این نوشیدنی سود می‌برند.

۳. مزاج قهوه چیست؟

طبع قهوه بوداده و رست‌شده سرد و خشک و طبع قهوه خام و سبز، گرم و خشک است. 

۴. مصلح کردن قهوه چیست؟

مصلح یا متعادل‌کننده قهوه در طب سنتی ماده‌ای است که طعم و خواص قهوه را بهبود ببخشد، هضمش را راحت‌تر و اثرات منفی و عوارض جانبی آن را کم‌رنگ کند. 

۵. آیا قهوه سودا را زیاد می کند؟

اگر به نوشیدن قهوه در صبح اول‌وقت و بدون مصلح عادت داشته باشید، طبع سرد و خشک قهوه به‌مرور تعادل مزاج را به هم می‌زند و سودا را زیاد می‌کند. نفخ، اسهال، یبوست، سوزش معده، آکنه، خشکی پوست، افسردگی، اضطراب، بی‌خوابی و افزایش چربی خون از نشانه‌های افزایش سودا است.

۶. قهوه با چی بخوریم که ضرر نداشته باشه؟

زعفران، هل، گلاب، زنجبیل و دارچین بهترین مصلحات قهوه در طب سنتی هستند. 

۷. آیا قهوه باعث گرم شدن بدن میشود؟

محتوای کافئین قهوه مستقیما بر فعالیت سیستم عصبی و سرعت سوخت‌و‌ساز بدن تأثیر می‌گذارد و انرژی بدن را بالا می‌برد؛ در‌ نتیجه طبیعی است بعداز نوشیدن قهوه احساس گرما کنید. 

سخن پایانی

طب سنتی اهمیت ویژه‌ای برای طبع غذاها و متعادل‌سازی آنها قائل است و ریشۀ اکثر بیماری‌ها را در طبیعت غذاها و نوشیدنی‌ها می‌داند. از دید این علم، اگر هفته‌ای چند فنجان قهوه نوش جان می‌کنید، آشنایی با طبع سرد و خشک قهوه و مصرف متعادل‌کننده‌هایی مثل زعفران، زنجبیل، دارچین، هل و گلاب برای سلامت‌ شما لازم و واجب است. در فروشگاه اینترنتی اسنپ شاپ می‌توانید انواع قهوه تازه و باکیفیت را به‌همراه این مصلحات بخرید و در سریع‌ترین زمان ممکن، درب منزل تحویل بگیرید. با خیال راحت از بابت تازگی محصولات و اعتبار فروشنده‌ها در اسنپ‌شاپ، دستتان در دست قهوه‌فروش‌های مطرح و خوش‌نام است.

منبع

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
تخفیف تابستانه اسنپ