
طرز استفاده از قهوه ساز دستی
فهرست
برای نوشیدن یک قهوه لذیذ و باکیفیت نیازی به دستگاههای اسپرسوساز گرانقیمت ندارید. راهوچاهش را اگر بدانید، با کمترین لوازم یک قهوه لذیذ در خانه دَم میکنید که ازنظر طعم، عطر و کیفیت، فرقی با قهوههای چندصدهزارتومانی در کافههای بالاشهر ندارد! یک قهوهساز دستی و مقداری قهوه تازهآسیاب کل چیزی است که نیاز دارید. در ادامه، طرز استفاده از قهوه ساز دستی برای دمکردن حرفهای قهوه را بیان کردهایم. بعداز خواندن این راهنما، مثل یک باریستا قهوه درست کنید و از عطر خوب و طعم بینظیرش لذت ببرید.
قهوه ساز دستی چیست؟
یک اختراع خوب و خیالراحتکن برای قهوهنوشهای حرفهای: آنها که میخواهند از یک فنجان قهوه خوشطعم و فوری در سفر، محل کار، پیکنیک یا هر جای دیگر لذت ببرند. انواع قهوه ساز به صورت دستی معمولا در قالب موکاپات یا ابزار سادهای مثل قهوهجوش روی حرارت گاز قرار میگیرند یا اینکه در قالب ابزارهای جدید مثل هندپرسو، قهوه را با آب جوش عمل میآورند. ویژگی مشترک این ابزارها حملپذیری راحت و امکان تهیه قهوهای خوشطعم بدون تجهیزات اضافه است. تنها لازم است به سراغ خرید قهوه مورد علاقهتان بروید!
نحوه استفاده از قهوه ساز دستی (روشهای مختلف)
در این بخش با مراحل و طرز استفاده از قهوه ساز دستی آشنایتان میکنیم.
۱. طرز تهیه قهوه با قهوه جوش دستی مسی
این مدل قهوهجوشها در اکثر خانهها یافت میشوند و اگر طرز استفاده از آنها را بدانید، خوشمزهترین قهوه را در اختیارتان میگذارند: یک فنجان قهوه ترک غلیظ و غنی که عطرش کل خانه را پر میکند! برای دمکردن قهوه با این ابزار ساده باید سراغ پودر قهوه ریز بروید و در طول فرایند حسابی صبور باشید.
برای درستکردن قهوه با قهوهجوشهای سنتی این مراحل را دنبال کنید:
- قهوهجوش را بشویید و بسته به تعداد فنجان قهوهای که میخواهید، آب سرد در آن بریزید. بهازای هر یک فنجان آب، ۱ تا ۲ قاشق چایخوری پودر قهوه ترک مناسب است.
- پودر قهوه را اضافه کنید.
- در صورت تمایل مقداری شکر اضافه کنید. میزان شیرینی قهوه به ذائقه شما بستگی دارد.
- بعداز آنکه پودر قهوه چند ثانیه در آب خیس خورد، بهآرامی هم بزنید تا اندکی حل شود.
- قهوهجوش را روی یک شعلهپخشکن بگذارید و حرارت ملایم را انتخاب کنید.
- صبر کنید تا فوم قهوه تشکیل شود؛ بهمحض آنکه فوم قهوه بالا آمد، دستگاه را بردارید.
- فوم را با قاشق بردارید و در فنجانهای سرو بریزید.
- میتوانید دوباره قهوهجوش را روی حرارت بگذارید و این عملیات فومگیری را چند بار انجام دهید.
- قهوه را از روی حرارت بردارید و در فنجان سرو کنید.
این دستور تهیه فقط برای قهوه ترک است! طرز تهیه قهوه با اسپرسو ساز را در مجله آنلاین اسنپشاپ بخوانید.
۲. طرز تهیه اسپرسو با قهوهجوش موکاپات
موکاپات یکی از سادهترین قهوهسازهای دستی و خانگی برای تهیه یک فنجان اسپرسوی تلخ است. جنس بدنه این قهوهساز معمولا استیل یا آلومینیوم بوده و با ذائقه کشورهای اروپایی سازگارتر است.
برای درستکردن قهوه با موکاپات این مراحل را دنبال کنید:
- مخزن نگهدارنده قهوه را با قهوه آسیابشده پر کنید. بهتر است درجه آسیاب قهوه درشتتر باشد.
- مخزن نگهدارنده آب را تا زیر سوپاپ پر با آب نیمهگرم کنید.
- قهوهساز دستی را روی حرارت ملایم بگذارید تا قل بزند.
- بهمحض آنکه صدای حبابزدن به گوشتان رسید، عصارهگیری انجام شده و قهوه آماده نوشیدن است.
۳. طرز تهیه قهوه با فرنچ پرس
فرنچپرس یک ابزار چندکاره است و یکی از کارهایی که انجام میدهد، دمکردن قهوه فوری است. با این وسیله نه به اجاق گاز نیاز دارید نه شعله مستقیم. تصمیمگیری در مورد مدتزمان خیساندن پودر و غلظت نوشیدنی نیز با شماست. مزیت این قهوهساز دستی این است که استفاده از آن به آموزش خاصی نیاز ندارد و بعداز ۳ تا ۴ دقیقه، قهوهای لذیذ و خوشعطر به شما میدهد.
برای درستکردن قهوه فوری با فرنچپرس این مراحل را دنبال کنید:
- مقداری آب داغ در محفظه نگهدارنده فرنچپرس بریزید.
- بهازای هر ۱۵ میلیلیتر آب، یک گرم قهوه اضافه کنید و آرام هم بزنید.
- در قهوهساز را ببندید و چند دقیقه صبر کنید تا قهوه دم بکشد.
- بعد از چند دقیقه، پیستون فرنچپرس را بهآرامی پایین بیاورید و نوشیدنی را در فنجان سرو کنید.
برای خرید اقساطی فرنچپرس باکیفیت همین حالا وارد اسنپشاپ شوید و از سرویس اعتباری اسنپپی استفاده کنید.
۴. طرز استفاده از اسپرسوساز دستی (هندپرسو)
هندپرسو یک نوع اسپرسوساز دستی، فوری و سفری برای استفاده در هر مکان و هر زمان است. کافی است مقداری پودر قهوه و آب داغ داشته باشید. چند دقیقه بعد، اسپرسوی لذیذی دارید که در حالت عادی، درستکردنش فقط از عهدۀ یک باریستای حرفهای برمیآید!
برای دمکردن اسپرسو با اسپرسوساز دستی این مراحل را دنبال کنید:
- مخزن آب هندپرسو را تا محل تعیین شده با آب جوشیده پر کنید.
- مخزن قهوه را با پودر اسپرسو پر کنید، روی مخزن را صاف کنید و بدون فشار به دستگاه وصل کنید.
- پمپ دستی هندپرسو را چند بار بکشید و پمپ کنید تا فشار داخل دستگاه بالا برود.
- فنجانی زیر هندپرسو بگذارید و عصاره گیری را انجام دهید.
- نوشیدنی تازه و خوشطعم شما داخل فنجان میریزد و آماده سرو است.
اگر فقط اسپرسوی دستگاههای مخصوص و اتوماتیک را قبول دارید، نگاهی به قیمت اسپرسو ساز در اسنپشاپ بیندازید.
۵. طرز استفاده از قهوه ساز دستی آئروپرس
آئروپرس نسل جدید قهوهساز دستی و یک ابزار کامل برای تهیه یک فنجان قهوه غلیظ است که در دسته لوازم خانگی قرار دارد. این دستگاه بهراحتی حمل میشود و دمکردن قهوه در آن از فرنچپرس هم آسانتر است!
برای درستکردن یک فنجان قهوه با آئروپرس این مراحل را دنبال کنید:
- ابتدا یک فیلتر کاغذی (میکروفیلتر) را در قسمت بالایی دستگاه (روی درپوش آئروپرس) قرار دهید.
- مقداری پودر قهوه آسیابشده را در مخزن بریزید، آب جوش اضافه کنید و کمی صبر کنید تا پودر قهوه مرطوب شود.
- در قهوهساز را ببندید و ۱ تا نهایتا ۲ دقیقه صبر کنید تا قهوه کاملا دم بکشید.
- پیستون دستگاه را پایین بکشید تا عصاره قهوه در فنجان شما تخلیه شود.
۶. طرز استفاده از دله برای قهوه عربی
دله قهوهجوش مخصوص عربها و ابزاری خانگی و دستی برای تهیه قهوه است؛ البته نه هر قهوهای، فقط قهوه عربی با دانههای عربیکا! این قهوهجوش که نماد مهماننوازی و احترام عربها در مهمانیهای رسمی و غیررسمی است، راهی ساده برای تهیه یک نوشیدنی دلپذیر با طعم کمنظیر در اختیار ما میگذارد:
برای دمکردن قهوه با دله عربی این مراحل را دنبال کنید:
- بهاندازه تعداد فنجانهای قهوه در محفظه دله آب بریزید و روی حرارت جوش بیاورید.
- بعداز جوشیدن آب، بهازای هر فنجان حدود ۱ قاشق چایخوری قهوه آسیابشده را به دله اضافه کنید.
- در صورت تمایل مقداری هل به دله اضافه کنید تا یک قهوه متفاوت بهسبک عربها داشته باشید.
- دله را روی حرارت ملایم نگه دارید و زمان دهید تا قهوه کاملا دم بکشد.
- این نوشیدنی گرم و خوشمزه را ترجیحا در فنجانهای کوچک عربی سرو کنید.
برای آشنایی با تفاوت انواع قهوه این مقاله را در شاپپلاس بخوانید.
۷. طرز استفاده از قهوهساز دستی کمکس
ظاهر این قهوهساز دستی شبیه یک تنگ جالب است و با شکل ساعت شنی و دسته چوبیاش شناخته میشود. سازوکار این قهوهساز خانگی بر پایه یک بستر قهوه و فیلتر کاغذی است و طعمی شگفتانگیز از دانههای قهوه استخراج میکند.
برای تهیه قهوه با استفاده از قهوهساز دستی کمکس این مراحل را دنبال کنید:
- یک فیلتر کاغذی بزرگ روی دهانه کمکس قرار میگیرد. مطمئن شوید این فیلتر در جای درست باشد.
- پودر قهوه تازه با آسیاب متوسط را روی کاغذ فیلتر بریزید.
- مقدار مناسبی آب جوش را بهآرامی روی فیلتر کمکس بریزید، آنقدر که کف ضخامت آب کف مخزن حدودا ۱ سانتیمتر شود. صبر کنید تا ضخامت به ۲ سانتیمتر برسد و دوباره آب اضافه کنید. این عمل را آنقدر تکرار کنید تا آب تمام شود (مقدار مناسب آب در این روش حدودا دو برابر وزن قهوه است).
- وقتی فقط تفاله قهوه روی فیلتر باقی ماند، نوشیدنی لذیذ شما آماده سرو است.
نکات مهم استفاده از قهوه ساز دستی برای حرفهایها
- اگر از قهوهساز دستی موکاپات برای دمکردن قهوه استفاده میکنید، حواستان باشد که سوپاپ کنترل فشار زیر آب قرار نگیرد. محفظه آب را دقیقا تا زیر سوپاپ پر کنید.
- اگر زمان زیادی برای دمکشیدن قهوه ندارید و یک قهوه فوری با موکاپات یا قهوهجوش میخواهید، از آب ولرم استفاده کنید.
- برای تجربه طعم واقعی قهوه، در قهوهسازهای دستی روگازی مثل موکاپات از آب سرد و در اسپرسوسازهای دستی از آب داغ و نزدیک به جوش استفاده کنید.
- موکاپات و دیگر قهوهسازهای دستی را روی شعله مناسب با حرارت ملایم قرار دهید. شعلههای بزرگ قهوه را میسوزانند.
- اگر قهوهساز دستی محفظه نگهدارنده پودر قهوه دارد، آن را لبالب پر کنید و سطح قهوه را بهآرامی با انگشت صاف کنید.
- درجه آسیاب قهوه را متناسب با نوع قهوهساز انتخاب کنید. مثلا در موکاپات نباید از آسیاب خیلی ریز استفاده کرد.
- قهوه را داغداغ سرو کنید. این نوشیدنی بهمحض آنکه سرد شود، ترکیباتش تغییر میکند و خواصش از بین میرود.
- نسبت درست بین مقدار قهوه و آب را رعایت کنید. مقدار توصیهشده این نسبت ۱ به ۱۶ است، یعنی یک قاشق قهوه بهازای ۱۶ میلیلیتر آب.
روشهای تمیز کردن و نگهداری از قهوهساز دستی
قهوهساز دستی آسیبپذیری کمتری نسبت به قهوهسازهای برقی اتوماتیک دارد؛ بااینحال تمیزکاری مناسب و نگهداری مطلوب از این دستگاهها برای افزایش بهرهوری و عمر مفید دستگاه و البته کیفیت قهوه خروجی بسیار مهم است.
- موکاپات، فرنچپرس، قهوهجوش و تمام ابزارهای دمآوری قهوه بعداز هربار استفاده باید تمیز شستوشو شوند. چون دفعه بعدی که قهوه دم میکنید، قهوهای که روی دیوارههای محفظه نگهدارنده قهوه باقی مانده و خشک شده، طعم ناخوشایندی به نوشیدنی شما میدهد.
- علاوهبر محفظه آب و نگهدارنده قهوه، قسمتهایی مثل فیلتر و لوله خروجی قهوه را حتما بشویید و برای شستوشو فقط از آب گرم استفاده کنید. مایع ظرفشویی عمر قهوهساز را کوتاه و طعم قهوه را خراب میکند.
- درصورت استفاده از اسپرسوساز دستی، هر بار مخزن آب را بیرون بیاورید و پرتافیلتر دستگاه را با آب گرم بشویید. قبلاز جاگذاری قطعات و بستن دستگاه، قسمتهای خیس را با یک پارچه نرم خشک کنید تا رطوبت باقی نماند. این قهوهساز بعداز ۲۰ شات قهوه، نیازمند پاکسازی عمقی صافی و نازل است.
کلام آخر
برای تهیه یک قهوه خوشمزه بهصورت دستی، راهه و ابزارهای مختلفی پیش روی شماست که تقریبا چکیدۀ همۀ آنها تهیه پودر قهوه باکیفیت با گریند مناسب، استفاده از آب سرد و دمکشیدن قهوه با حرارت ملایم است. در این راهنمای مجله اسنپ شاپ درباره مدلهای مختلف قهوهساز دستی و طرز استفاده از هرکدام حرف زدیم و از بایدها و نبایدهای دمآوری قهوه و نگهداری از قهوهساز دستی گفتیم. در فروشگاه اینترنتی اسنپ شاپ انواع مدلهای قهوهساز دستی را با متریال درجهیک و مرغوب پیدا میکنید. این دستگاههای ارزانقیمت را از فروشندگان معتبر اسنپشاپ بهصورت نقدی یا اقساطی بخرید و از این به بعد، با یک فنجان قهوه خوشطعم از خود و مهمانانتان پذیرایی کنید.