
نحوه نگهداری قوطی کنسرو غذا
وارد سوپرمارکت که میشوید، انواع مختلفی از کنسروها به شما چشمک میزنند. فقط کنسرو لوبیا و تن ماهی در فروشگاهها موجود نیستند؛ شما با انبوهی از غذاهای کنسروی دلخواه و متنوع دیگر هم روبهرو هستید. این غذاهای آماده میتوانند مدتی طولانی دوام بیاورند و در شرایطی که امکان آشپزی به هر دلیلی وجود ندارد، عصای دستتان میشوند. اما باید حواستان به نگهداری قوطی کنسرو قبل و بعد از بازکردن آن باشد. در این مقاله، نکات مهم در زمینه نگهداری این نوع غذاها را با شما در میان میگذاریم.
نکات نگهداری قوطی کنسرو
اگر قصد استفاده از کنسرو غذای آماده را دارید، باید شیوه نگهداری قوطی کنسرو را هم بلد باشید. مواد غذایی در کنسروها در محیط خلأ قرار میگیرند و هیچگونه میکروبی وارد آنها نمیشود. شاید فکر کنید که این قوطیهای فلزی نیاز به نگهداری خاصی ندارند، اما اینطور نیست. اگر محتویات داخل کنسروها را از ظرف اصلی خارج کنید، سریع خراب میشوند. پس برای اینکه دوام مواد را بالا ببرید، هرگز آنها را از قوطی خارج نکنید. بعد از بازکردن هم سریع و بیمعطلی، غذا را بخورید و مصرف کنید. حتماً عوامل موثر بر طول عمر مواد غذایی کنسروی را بشناسید و با درنظرگرفتن آنها، مانع از فساد خوراکیها شوید.
برای اینکه غذای داخل قوطی سالم باقی بماند، آن هم برای مدت طولانی، باید کنسرو را در شرایط خاصی نگه دارید. در ادامه این مطلب، شرایط نگهداری قوطی کنسرو را دقیقتر میخوانید.
۱. مکان خشک و خنک
قوطیهای کنسرو باید در محیط خنک نگهداری شوند. بهترین دما برای آنها ۱۰ تا ۲۱ سانتیگراد است. اگر کنسروها را در دمای بسیار بالایی نگه دارید، کیفیت مواد پایین میآید و بافت و رنگشان هم عوض میشود. ضمن اینکه گرمای زیاد روی فشار داخلی قوطی هم اثر منفی میگذارد و باعث میشود که آببندی آن آسیب ببیند.
یکی دیگر از مهمترین نکات در زمینه نگهداری قوطی کنسرو هم خشکی محیط است. هرگز کنسروها را در جایی مرطوب قرار ندهید. رطوبت بالا باعث زنگزدگی آنها میشود و سوراخهای بسیار ریزی ایجاد میکند که موجب ورود میکروبها به داخل کنسرو میشوند.
۲. دور از مواد شیمیایی و خورنده
بخار حاصل از برخی مواد شیمیایی میتواند قوطی فلزی کنسرو غذا را دچار خوردگی و تخریب کند. برای مثال، اگر کنسرو در نزدیکی رنگ یا مواد شوینده قرار بگیرد، شاید تخریب شود. بهطور کلی، قوطی را در کنار مواد شیمیایی مختلف، بنزین و… نگذارید.
۳. جلوگیری از یخزدگی
یخزدن قوطی کنسرو هم باعث خرابشدن مواد داخل آن میشود، چون در صورت یخزدگی، مواد انبساط پیدا میکنند. در نتیجه، امکان آسیبرسیدن به قوطی و ترکیدن آن هم بالا میرود. اگر قوطی کنسرو نترکد هم فعلوانفعالاتی که انجام میشود (انقباض و انبساط مواد) بافت و کیفیت غذا را تحت تأثیر قرار میدهند. پس در نگهداری قوطی کنسرو نگذارید که دمای محیط و مواد درون آن به زیر صفر برسد.
نحوه مصرف غذای کنسروی
برای اینکه با خیال راحت، غذاهای کنسروی را مصرف کنید، باید در درجه نخست، شیوه نگهداری قوطی کنسروی را بدانید و در زمان استفاده هم به نکات زیر در این مقاله مجله شاپ پلاس دقت کنید. حواستان به تاریخ تولید و انقضای محصول باشد و مراحل زیر را برای مصرف پشتسر بگذارید.
۱. بررسی سلامت قوطی قبل از بازکردن
هرگز قوطیهایی با برجستگی یا تورفتگی شدید را انتخاب نکنید. اگر نشتی یا سوراخی روی آن مشاهده میکنید هم دورش را خط بکشید. اینها نشانه جدی فساد مواد غذایی درون قوطی هستند. پس بیهوده، خودتان را در یک دردسر بزرگ نیندازید و به سلامت قوطی قبل از بازکردن آن دقت داشته باشید.
۲. جوشاندن بهمدت لازم
قبل از مصرف کنسروهای غذا مانند تن ماهی یا قارچ، ذرت، لوبیا یا بعضی از محصولات کنسروی دیگر باید آنها را بجوشانید. بگذارید که قوطی بهمدت دستکم ۲۰ دقیقه در آب داغ بجوشد. با این کار، سم کشنده بوتولیسم را که نه بوی خاصی دارد و نه روی طعم اثر منفی میگذارد، بهراحتی از بین میبرید. البته دقت کنید که بعضی از کنسروها هم نیازی به جوشاندن ندارند. مثلاً:
- رب گوجهفرنگی؛
- انواع ترشیجات؛
- کمپوتهای میوه.
این دسته از کنسروها دارای شکر زیاد و اسیدیته بالایی هستند و سم بوتولیسم در آنها رشد نمیکند. بنابراین، نیازی به جوشاندن هم ندارند.
۳. شستن و آبکشی محتویات قوطی
نمک زیادی در ترکیب بسیاری از کنسروها از جمله کنسرو حبوبات و سبزیجات وجود دارد. برای همین، با آبکشی مواد بعد از خروج از قوطی میتوانید تا حد زیادی از سدیم موجود در آنها کم کنید. شستن مواد داخل کنسرو باعث میشود که حدود ۴۰درصد نمک آن شسته شود. اگر کنسروهای شیرین در اختیار دارید هم با آبکشی آنها میتوانید شکر اضافی را کاهش دهید.
۴. بررسی کیفیت بعد از بازگشایی قوطی
حتماً بعد از شستن مواد و آبکشی، به بو و مزه غذا هم دقت کنید. هرگونه بوی غیرعادی مانند بوی ترشیدگی یا فساد یک نشانه خطرناک است که باید بهشدت جدی گرفته شود. تغییر رنگ و بافت مواد یا وجود کف و بافت لزج هم نشانههای خوبی نیستند. اگر چنین چیزهایی مشاهده کردید، حتماً کنسرو را دور بیاندازید.
۵. گرمکردن و پختن محتوای کنسرو
بیشتر غذاهای کنسروی آمادهاند و نیازی به پختن ندارند. با گرمکردن آنها در فر یا مایکروویو بهسرعت، آماده خوردن میشوند. بسیاری از کنسروها هم بهحالت سرد قابل مصرف هستند. مثلاً میتوانید کنسرو ماهی تن را بدون گرمکردن درون ساندویچهای مختلف یا انواع سالاد استفاده کنید.
۶. فرایند ذخیره سازی غذای کنسروی
بعد از اینکه غذا را مصرف کردید و بخشی باقی ماند، آن را داخل قوطی نگهداری نکنید. حالا باید غذای باقیمانده را به یک ظرف شیشهای یا پلاستیکی دربدار انتقال دهید. ظرف را در یخچال بگذارید و بدانید که نهایتاً تا ۳ روز قابل استفاده خواهد بود. بعضی از کنسروها مانند لوبیا یا ذرت را میتوانید در فریزر، برای مدتی طولانیتر نگهداری کنید.
فواید غذای کنسروی
اگر بخواهیم راستش را بگوییم، هیچچیز جای غذاهای تازه خانگی را نمیگیرد، اما غذاهای کنسروی هم کیفیت خوبی دارند. ضمن اینکه در بسیاری از مواقع به دادمان میرسند و بهترین گزینه در شرایط سخت یا در زمان نبود دسترسی به مواد تازه هستند. از فواید آنها باید به موارد زیر اشاره کنیم:
- قیمت نسبتاً مناسب؛
- راحتی استفاده و سرعت بالا؛
- ماندگاری طولانی (گاهی حتی تا ۵ سال)؛
- کاهش ضایعات و دورریزهای غذایی با مصرف کنسرو؛
- حفظ مواد مغذی درون خوراکیها مانند پروتئین و ویتامین.
یادتان باشد که میتوانید انواع کنسرو و کمپوت را از سوپرمارکت آنلاین تهیه کنید. بیمعطلی، سفارش میدهید و آن را درب خانه تحویل میگیرید.
مضرات غذای کنسروی
در صورت آگاهی از روشهای نگهداری قوطی کنسرو، سلامت مواد خوراکی تضمین میشود، اما در هر حال، مضراتی هم در مصرف آنها وجود دارد، برای مثال:
- مواد نگهدارنده موجود در آن؛
- وجود مقادیر زیاد سدیم یا همان نمک؛
- استفاده از مقادیر شکر زیاد و اضافی در کنسروهای شیرین؛
- از بینرفتن ویتامینهای محلول در آب برخی مواد مانند ویتامین C؛
- احتمال وجود مقدار کمی مقدار کمی بیسفنول آ (BPA) که خطرناک و بیماریزاست؛
- امکان وجود سم خطرناک و کشنده بوتولیسم در برخی کنسروها با فراوری نامناسب.
از ناجی روزهای سخت بهدقت استفاده کنید
غذاهای کنسروی میتوانند بخشی از یک رژیم غذایی متعادل باشند. در روزهایی که به مواد تازه دسترسی ندارید یا امکان آشپزی فراهم نیست هم به کمکتان میآیند. اما فراموش نکنید که باید حتماً بهدرستی از آنها نگهداری نشود. ضمن اینکه نباید در مصرف غذای کنسروی زیادهروی کنید، چون بهدلیل نمک و مواد نگهدارنده در ترکیباتش به سلامتتان آسیب وارد میکند. راستی! برای تهیه انواع کنسروها میتوانید سری به فروشگاه اینترنتی اسنپ شاپ هم بزنید. در این فروشگاه، انوع کنسرو و کمپوت را بهطور آنلاین بخرید و سفارشتان را بیمعطلی و خیلی آسان، درب خانه تحویل بگیرید.