معرفی انواع ظروف یکبار مصرف
فهرست
ش
شستن ظروف پس از مهمانی، یکی از سختترین کارها است. به همین دلیل بسیاری از افراد از ظرفهای یکبار مصرف برای مهمانیهای خود استفاده میکنند. اما انتخاب وسایل یکبار مصرف کار چندان آسانی نیست. سالانه حجم زیادی از ظروف و دستمالهای یکبار مصرف به عنوان زبان در طبیعت دفن میشوند و خسارت زیستمحیطی جبرانناپذیری به طبیعت وارد میکنند. به همین دلیل بهتر است از ظروفی استفاده کنید که علاوهبر مقرونبهصرفه بودن آسیب کمتری به طبیعت وارد میکنند. ظروف یکبار مصرف به سه دسته قابل بازیافت، زیست تخریبپذیر و قابل کمپوست تقسیم میشوند. از پر استفادهترین انواع ظروف یکبار مصرف میتوان به کارد و چنگال و بشقاب اشاره کرد. در میان انواع ظروف یکبار مصرف ظروف پلی پروپیلن را میتوانید هم در فریزر و هم در مایکروویو قرار دهید. قبل از تهیه این ظرفها حتما به نمادهای حک شده روی آنها توجه کنید. در این مقاله از مجله اسنپ شاپ، به معرفی انواع ظروف یکبار مصرف پرداختهایم. با ما همراه باشید.
جنس ظروف یکبار مصرف
بسته به مراسمی که قرار است برگزار کنید میتوانید انواع ظرف یکبار مصرف را تهیه کنید. انواع حجم ظروف یکبار مصرف به هدف شما از استفاده از این ظروف و جنس آن بستگی دارد. در این بخش علاوهبر معرفی جنسهای مختلف ظروف یکبار مصرف به حجم هر یک از این ظرفها نیز اشاره کردهایم.
ظروف یکبار مصرف پلاستیکی
ظرفهای پلاستیکی جزو پرکاربردترین و رایجترین ظروف یکبار مصرف هستند و نسبت به سایر ظروف قیمت کمتری دارند و سبکتر هستند. لیوانهای پلاستیکی، قاشق و چنگالهای پلاستیکی از جمله پرطرفدارترین ظروف یکبار مصرف هستند. از انواع ظروف یکبار مصرف پلاستیکی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ظروف پلی اتیلن ترفتالات (PET): این ظرفها به عنوان بطریهای نوشیدنیهای مختلف استفاده میشوند. ظروف پت شفاف، سبک و در برابر شکستن مقاوم هستند. روی ظروف پت مثلث بازیافت با شماره ۱ قرار دارد. بطریهایی که از پلی اتیلن ترفتالات تشکیل میشوند حجمی بین ۲۵۰ میلیلیتر الی ۲ لیتر دارند. ظرف غذاهای پلی اتیلن ترفتالاتی نیز حجمی برابر ۲۵۰ میلیلیتر الی یک لیتر دارند. از این ظرفها میتوان برای نگهداری آب و نوشابه، انواع سالاد و دسر استفاده کرد.
- ظروف پلی پروپیلن (PP): این ظروف، مانند کاسه یکبار مصرف در برابر حرارت مقاوم هستند و میتوانید آنها را درون مایکروویو و فریزر قرار دهید. از قرار ظروف پلی پروپیلن در فر پرهیز کنید. روی این ظروف مثلث بازیافت با شماره ۵ حک شده است. ظرف غذاهای پلی پروپیلنی حجمی برابر ۲۵۰ میلیلیتر الی ۱.۵ لیتر و لیوانهایی از این جنس حجمی برابر ۲۰۰ الی ۵۰۰ میلیلیتر دارند. از این ظرفها میتوانید برای نگهداری انواع مواد غذایی و نوشیدنیهای گرم استفاده کنید.
- ظروف پلی استایرن (PS): پلی استایرن نوعی پلاستیک سبک و شکننده است که در تولید لیوانهای یکبار مصرف یا ظروف بستنی از آن استفاده میشود. این ظروف را نباید درون مایکروویو یا فر قرار دهید. روی ظروف پلی استایرن مثلث بازیافت با شماره ۶ حک شده است. لیوانهایی که از پلی استایرن ساخته میشوند ۲۰۰ الی ۵۰۰ میلیلیتر حجم دارند. ظرف غذاهای این جنسی نیز ۲۵۰ میلیلیتر الی یک لیتر حجم دارند. شما میتوانید انواع نوشیدنیهای سرد، سالادها و سایر مواد غذایی سرد را در این ظرفها نگهداری کنید.
ظروف یکبار مصرف کاغذی
از این ظرفها میتوانید برای غذاهای گرم و انواع نوشیدنی استفاده کنید. ظروف یکبار مصرف کاغذی قابلیت بازیافت دارند و آسیب کمتری به محیط زیست وارد میکنند. ظرفهای یکبار مصرف کاغذی نماد خاصی ندارند. از کاغذهای بازیافتی نمیتوان برای تهیه چاقو و چنگال یکبار مصرف استفاده کرد. علیرغم این که فرایند ساخت این ظرفها نسبت به سایر ظروف یکبار مصرف ۴۰% انرژی کمتری مصرف میکند اما به دلیل استفاده از مواد سفیدکننده، بخارهای سمیای تولید میشود که برای طبیعت ضرر دارند. انواع ظروف یکبار مصرف کاغذی عبارتند از:
- لیوانهای کاغذی: این لیوانها معمولا برای نوشیدنیهای گرم مانند انواع قهوه و چای استفاده میشوند. بسته به نوع لیوان ممکن است از مقداری پلاستیک یا موم برای عایق بودن آن در برابر حرارت و رطوبت استفاده شده باشد. این ظرفها را نباید در فر یا مایکروویو قرار دهید. لیوانهای کاغذی حجمی برابر ۲۰۰ الی ۵۰۰ میلیلیتر دارند و میتوانید از آنها برای سرو کردن نوشیدنیهای گرم و داغ مانند قهوه، چای و شکلات داغ استفاده کنید.
- جعبههای کاغذی: جعبه پیتزا نوعی از پرکاربردترین ظروف یکبار مصرف کاغذی است. از این جعبهها میتوان برای نگهداری از غذاهای سرد و گرم استفاده کرد اما نمیتوان آنها را درون فر قرار داد. حجم این ظرفها حدود ۵۰۰ میلیلیتر الی ۲ لیتر است. از این جعبهها میتوانید برای غذاهای فوری و تهیه غذای مناسب پیکنیک استفاده کنید.
- بشقاب یکبار مصرف کاغذی: این بشقابها معمولا قیمت مناسبی دارند و میتوان از آنها در مهمانیهای مختلف استفاده کرد. وزن بشقابهای کاغذی بسیار کم است. این بشقابها برای مصرف و نگهداری از خوراکیهای سبک مانند انواع کیک و شیرینی مناسب هستند. قطر بشقابهای کاغذی یکبار مصرف هم به اندازه بشاقب میوهخوری است و هم به اندازه بشقاب برنجخوری. شما میتوانید بسته به نیاز خود یکی از این بشقابها را تهیه کنید. بشقابهای یکبار مصرف معمولا دایرهای هستند. اگر قصد تهیه بشقابهای یکبار مصرف مربعی شکل یا جامهای یکار مصرف را دارید، میتوانید ظروف یکبار مصرف کوشا را تهیه کنید.
ظروف یکبار مصرف گیاهی بامبو و نیشکر
این ظروف از کمپوست بامبو تهیه میشوند و کاملا ارگانیک هستند. ظروف بامبو خواص ضد میکروبی و ضد باکتریایی دارند و میتوانید غذاهای سرد و و گرم را در آنها سرو کنید. از پرطرفدارترین ظروف بامبو میتوان به انواع قاشق، لیوان و بشقابهای بامبو اشاره کرد. محدودیتی برای استفاده از ظروف بامبو و نیشکر وجود ندارد. حجم ظروف بامبو از ۲۵۰ میلیلیتر الی ۱ لیتر و حجم ظروف نیشکر از ۲۵۰ میلیلیتر الی ۲ لیتر متغیر است. اگر قصد خرید ظروف یکبار مصرف زیادی را دارید، میتوانید برای خرید اقساطی این کالا اقدام کنید.
ظروف یکبار مصرف فومی
ظرفهای فومی نسبتا محکم هستند. این ظروف عایق حرارتی خوبی هستند و میتوانید برای نگهداری از غذاهای سرد و گرم از آنها استفاده کنید. ظرفهای یکبار مصرف فومی از پلی استایرن منبسط شده (EPS) ساخته میشوند. نماد این ظرفها مثلث بازیافت با شماره ۶ است. این ظرفها را نمیتوان در مایکروویو یا فر قرار داد. حجم ظروف یکبار مصرف فومی از ۲۵۰ میلیلیتر الی ۲ لیتر متغیر است. محدودیتی برای استفاده از این ظروف وجود ندارد. اگر میخواهید غذاهای خود را برای چند ساعت گرم نگه دارید، استفاده از ظرف غذاهای فومی را به شما توصیه میکنیم.
ظروف یکبار مصرف شیشهای: از آنجایی که همیشه نمیتوان از لیوانهای شیشهای استفاده کرد، میتوانیم در موقعیتهای مختلف مانند سفر و جشنهای گوناگون از ظروف یکبار مصرف شیشهای که معمولا ظاهر شفافی دارند استفاده کنیم. این ظرفها به آسانی نمیشکنند و در صورت شکستن خرد و پراکنده نمیشوند. از پرکاربردترین ظروف یکبار مصرف شیشهای میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- شیشههای پلی کربنات: ظرفهایی که از شیشههای پلی کربنات ساخته میشوند به راحتی نمیشکنند و وزن کمی دارند. برای مصرف روزانه خود میتوانید لیوانهای شیشهای پلی کربناتی دستهدار را تهیه کنید.
- شیشههای پلی استایرن: ظرفهایی که از این شیشهها ساخته میشوند میتوانند مواد غذایی گرم تا ۱۰۰ درجه سانتیگراد را تحمل کنند. اما در اثر وارد شدن فشار زیاد به این شیشهها ممکن است ترک بردارند.
- شیشههای پلی پروپیلن: این ظرفها سبک و منعطف هستند. لیوانهای یکار مصرف معمولا از این مواد ساخته میشوند. پلی پروپیلن قابل بازیافت است.
ظروف یکبار مصرف آلومینیومی
بسیاری از چاقو و چنگال و ظرف غذاهای یکبار مصرف را از جنس آلومینیوم تهیه میکنند. این ظروف بادوام هستند و کارایی بسیاری دارند. در ساخت قسمت بیرونی این ظرفها از هیچگونه ماده شیمیایی استفاده نمیشود. اما برخی از تولیدکنندگان برای این که ظرفهای آلومینیومی قابل استفاده مجدد باشند، از مواد ضد زنگ در تهیه آنها استفاده میکنند. شما میتوانید این ظرفها را بشویید و مجدد استفاده کنید.
بازیافت ظروف یکبار مصرف
تنوع ظروف یکبار مصرف بسیار زیاد است. اما به طور کلی این ظروف در سه دسته قابل بازیافت، زیست تخریبپذیر و قابل کمپوست قرار میگیرند. هر یک از این ظرفها مزایا و معایبی برای محیط زیست دارند که باید قبل از تهیه آنها به این موارد توجه کرد.
- ظروف یکبار مصرف قابل بازیافت: این ظرفها پس از دور ریخته شدن بازیافت شده و به محصولات جدیدی تبدیل میشوند. مکانهای مختلفی برای تحویل گرفتن ظروف یکبار مصرف قابل بازیافت وجود دارد.
- ظروف یکبار مصرف زیست تخریبپذیر: این ظرفها کامل تجزیه میشوند و به طبیعیت برمیگردند. قبل از دور انداختن ظروف زیست تخریبپذیر دقت کنید روغن یا مواد شیمیایی روی آنها وجود نداشته باشد. چرا که این مواد مانع از رشد گیاهان میشوند.
- ظروف یکبار مصرف قابل کمپوست: محصولات قابل کمپوست معمولا در عرض ۱۲ هفته به هوموس تجزیه میشوند و چیزی از آنها باقی نمیماند. بهترین ظروف یکبار مصرف برای جلوگیری از آسیب رسیدن به طبیعت ظرفهای قابل کمپوست هستند. از مهمترین ظروف یکبار مصرف قابل کمپوست میتوان به ظروف ساخته شده از جنس بامبو و نیشکر اشاره کرد. بسیاری از ظروف یکبار مصرف آملون گیاهی هستند و آسیب کمتری به طبیعت وارد میکنند.
نماد های ظروف یکبار مصرف
نمادهایی که روی ظروف یکبار مصرف قرار دارند، اطلاعاتی درباره قابل بازیافت بودن یا نبودن این ظروف، مقاوم بودن یا نبودن این ظروف نیست به حرارت و نوع پلاستیک به کار رفته در آنها، در اختیار شما قرار میدهند. این نمادها شمارههایی از ۱ تا ۷ دارند که نوع پلاستیک را مشخص میکند.
شماره | علامت اختصار | اسم |
۱ | PET | پلی اتیلن ترفتالات |
۲ | HDPE | پلی اتیلن با چگالی بالا |
۳ | PVC | پلی وینیل کلراید |
۴ | LDPE | پلی اتیلن با چگالی پایین |
۵ | PP | پلی پروپیلن |
۶ | PS | پلی استایرن |
۷ | Other | سایر پلاستیکها |
اگر قصد دارید ظروف یکبار مصرف را در فریزر، مایکروویو یا فر قرار دهید، باید به علائم روی ظروف یکبار مصرف دقت کنید. این نمادها عبارتند از:
- مایکروویو با خطهای موجدار: اگر این نماد روی ظروف یکبار مصرف وجود داشته باشد یعنی میتوانید ظرف را درون مایکروویو بگذارید. معمولا روی ظروف پلی پروپیلن و برخی از ظرفهای بامبو و نیشکر این نماد وجود دارد. شما میتوانید برای خرید ظروف یکبار مصرف مناسب قرار دادن در مایکروویو به فروشگاه اسنپ شاپ مراجعه کنید.
- دانه برف: ظرفهایی که دانه برف دارند را میتوانید در فریزر نگهداری کنید. این نماد را میتوانید روی ظروف پلی پروپیلن و پلی اتیلن ترفتالات ببینید.
- شعله: اگر روی ظرفی نماد شعله وجود داشته باشد یعنی میتوانید ظرف خود را در فر قرار دهید. معمولا توصیه میشود ظروف یکبار مصرف را درون فر قرار ندهید. اما برخی از ظروفی که از نیشکر ساخته میشوند را میتوانید در فر بگذارید.
مقایسه انواع ظروف یکبار مصرف
قبل از خرید ظرف یکبار مصرف علاوهبر قیمت به جنس و استحکام این ظرفها توجه کنید. مقایسه انواع ظروف یکبار مصرف در بخش زیر راهنمای مناسبی برای شما است.
- قاشق، چاقو و چنگال پلاستیکی: این ظرفها نسبت به سایر ظروف یکبار مصرف قیمت کمتر و طرح و رنگهای متنوعتری دارند و بسیار سبک هستند. اما در برابر فشار مقاوم نیستند و به راحتی میشکنند. از آنجایی که ظرفهای پلاستیکی زیست تخریبپذیر نیستند، نمیتوان این ظرفها را در طبیعت رها کرد. بهترین جنس برای چاقو یکبار مصرف و سفره یکبار مصرف، پلاستیک است.
- قاشق، چاقو، چنگال از جنس بامبو یا نیشکر: این ظرفها به راحتی در طبیعت تجزیه میشوند و طرحهای متنوع و زیبایی دارند. ظرفهای بامبو و نیشکر نسبت به سایر ظروف یکبار مصرف گرانتر هستند و در برابر غذاهای سفتی مانند استیک مقاومت کمی دارند و ممکن است به راحتی بشکنند. اگر قاشق یکبار مصرف و چنگال یکبار مصرف را برای جشن تولد یا مراسمهای مناسب کودکان تهیه میکنید ظرفهای گیاهی ساخته شده از بامبو و نیشکر بهترین انتخاب هستند.
از دیگر مواردی که هنگام خرید لوازم خانه و آشپزخانه بهویژه ظروف یکبار مصرف باید به آن توجه کنید وزن ظروف است. این ظرفها معمولا در دو گروه وزنی سنگین و سبک بهفروش میرسند که دوام و کارایی متفاوتی دارند.
ظروف یکبار مصرف سبک: این نوع از ظرفها معمولا کوچک هستند و به دلیل سبک طراحیای که دارند، ممکن است به راحتی خم شوند یا بشکنند. برای مصارف رومزه و سرو مواد غذایی مانند سالاد یا انواع دسر مناسب هستند.
ظروف یکبار مصرف سنگین: این ظرفها نسبت به گروه قبلی محکمتر هستند و بافت متراکمتری دارند. برای وعدههای اصلی غذا و غذاهایی مانند گوشت و پاستا ظروف یکبار مصرف سنگین مناسب هستند.