فرق هواپز و سرخ کن بدون روغن
فهرست
داشتن یک رژیم غذایی سالم و کم کالری دغدغهی بسیاری از ما است. تلاش میکنیم بهترین و سالمترین مواد خوراکی را به سبد غذایی خود و خانوادهمان اضافه کنیم. علاوه بر سلامت و تازگی مواد غذایی روش طبخ نیز در سالم و مفید بودن رژیم غذایی اثرگذار است. اینجاست که دانستن فرق هواپز و سرخ کن بدون روغن به کارتان میآید. اگر با هدف کم کردن وزن و داشتن یک رژیم غذایی سالم و کم کالری به دنبال خریداری یک هواپز یا سرخ کن بدون روغن هستید، ادامهی این مطلب در مجله شاپ پلاس را بخوانید.
فرق هواپز و سرخ کن بدون روغن چیست؟
نوآوریهای مدرن در تولیدات لوازم خانه آشپزخانه تحولی شگرف در شیوه زندگی ما ایجاد کرده و کیفیت آنرا بهبود بخشیدهاست. سرخ کنهای بدون روغن و نسل جدیدتر آن یعنی هواپز یا ایرفرایرها از جمله این نوآوریهای بسیار مفید و کاربردی به شمار میآیند. اگرچه هواپز و سرخ کن بدون روغن هر دو از هوای داغ برای پخت غذا استفاده میکنند، اما تفاوتهای جزئی بین آنها وجود دارد. هواپز معمولاً دارای ظرفیت بیشتری است و برای پخت انواع مختلفی از غذاها مناسبتر است. سرخ کن بدون روغن بیشتر برای سرخ کردن غذاها طراحی شدهاست.
بیایید فرق هواپز و سرخ کن بدون روغن را به طور دقیق بررسی کنیم.
عملکرد و نحوه پخت
سرخ کن بدون روغن فیلیپس با استفاده از گردش هوای داغ با سرعت بالا، غذا را به طور یکنواخت و سریع میپزد. این دستگاه معمولاً از یک المنت حرارتی و یک فن قوی تشکیل شدهاست که هوای داغ را به اطراف سبد غذا میدمد. این عبور هوای بسیار داغ از اطراف غذا باعث ترد و طلایی شدن یکنواخت غذا بدون استفاده از روغن زیاد میشود. هواپز نیز از هوای داغ برای پخت غذا استفاده میکند، اما مکانیسم کار آن کمی متفاوت از سرخ کن بدون روغن است. در این دستگاه، غذا در یک سبد قرار میگیرد و هوای داغ از اطراف سبد عبور میکند. گردش هوای کندتر در هواپز به غذا اجازه میدهد تا رطوبت خود را حفظ کند و طعمی نرمتر داشته باشد.
“استفاده از سرخ کن بدون روغن و هواپز به شما کمک میکند تا همان بافت سرخ کردنی عمیق را با چربی کمتری بدست آورید. همچنین مانع ایجاد آکریل آمید (acrylamide)، یک ماده سرطانزا در غذاهای سرخشده میشود.”
بیشتر بخوانید: مزایا و معایب سرخ کن بدون روغن
تفاوت سرعت در پخت
به طور کلی، فرق هواپز و سرخ کن بدون روغن از نظر سرعت پخت در این است، که سرخ کن بدون روغن معمولا نسبت به هواپز سرعت پخت بالاتری دارد. به چند دلیل از جمله:
- گردش هوای داغ: سرخ کن بدون روغن اغلب دارای یک سبد کوچکتر و فشردهتر است که باعث میشود هوای داغ سریعتر به تمام قسمتهای غذا برسد. در حالی که در هواپزها، به دلیل حجم بزرگتر سبد، ممکن است زمان بیشتری برای گرم شدن یکنواخت غذا لازم باشد.
- محل قرارگیری المنت حرارتی: در برخی مدلهای سرخ کن بدون روغن، المنت حرارتی به گونهای طراحی شده که حرارت را به طور مستقیم به سبد غذا هدایت میکند و این امر باعث افزایش سرعت پخت غذا میشود.
- قدرت فن: قدرت فن در سرخ کنهای بدون روغن معمولاً بیشتر از هواپزها است که باعث گردش سریعتر هوای داغ میشود.
تفاوت ها از نظر ابعاد و اندازه
ابعاد و اندازه یکی از عوامل مهمی است که هنگام انتخاب لوازم پخت و پز باید به آن توجه کرد. هواپز و سرخ کن بدون روغن، هر دو برای پختن غذاهای کمچرب و سالم طراحی شدهاند، اما تفاوتهایی در ابعاد و ظرفیت آنها وجود دارد که بر کاربرد و فضای اشغال شده در آشپزخانه نیز تاثیر میگذارد. همانگونه که اشاره کردیم سرخ کنهای بدون روغن معمولا ابعاد کوچکتری نسبت به هواپز دارند و به همین دلیل ظرفیت غذای کمتری را نیز در خود جای میدهند و از این نظر برای سرخ کردن غذاهایی با ابعاد کوچکتر مناسبتر هستند. به دلیل ابعاد کوچکتر و طراحی جمعوجور و فشردهی سرخ کن بدون روغن این وسیله برای آشپزخانههای کوچک انتخاب بهتری به شمار میآید. ابعاد هواپز در مقایسه با سرخ کن بدون روغن بزرگتر و ظرفیت بیشتری نیز دارد. مثلا برای پخت یک مرغ کامل هواپز انتخاب خیلی خوبی است. همچنین به لطف طراحی متنوعتر و سبدهای قابل جدا شدن، هواپزها امکان پخت همزمان چند نوع غذا را فراهم میکنند.
بیشتر بخوانید: طرز پخت انواع غذاها با هواپز
تفاوت طعم غذا
یکی دیگر از دغدغههای اصلی افراد هنگام بررسی سرخ کن بدون روغن و هواپز دارند، تفاوت طعم غذایی است که در این دو دستگاه پخته میشود. هرچند هر دو دستگاه از گردش هوای داغ برای پخت غذا استفاده میکنند و با توجه به تفاوتها در نحوهی پخت و گردش هوا که به آن اشاره کردیم، طعم متفاوتی نیز دارند.
به دلیل گردش هوای سریع و دمای بالا در سرخ کن بدون روغن گوسونیک، سطح غذا معمولاً تردتر و طلاییتر و طعم غذا به غذاهایی که در روغن غوطهور سرخ میشوند نزدیکتر است. این گردش هوای سریع و دمای بالا است که رطوبت داخل غذا را میگیرد و غذاها به خصوص سیبزمینی سرخ شده همان طعم و بافت ترد را خواهد داشت. در مقابل اما به دلیل گردش هوای کندتر و حفظ رطوبت در هواپز، غذا معمولاً طعمی نرمتر و لطیفتر دارد به طوریکه به طعم پختهشده در فر شبیه است. همچنین رطوبت داخلی غذا بهتر حفظ میشود و از این نظر طبیعیتر است.
تفاوت در در زمان پخت
به چند دلیل سرخ کن بدون روغن معمولا نسبت به هواپز سرعت پخت بالاتری دارد. سبد کوچکتر و فشردهتر سرخ کن باعث میشود هوای داغ سریعتر به تمام قسمتهای غذا برسد. در حالی که در هواپزها، به دلیل حجم بزرگتر سبد، ممکن است زمان بیشتری برای گرم شدن یکنواخت غذا لازم باشد و همین امر بر زمان پخت غذا تأثیر میگذارد. محل قرارگیری المنت حرارتی در سرخ کن نیز که حرارت را به طور مستقیم هدایت میکند یکی دیگر از دلایل زمان سریعتر پخت در این دستگاه است. قدرت فن در سرخ کنهای بدون روغن معمولا بیشتر از هواپزها است که باعث گردش سریعتر هوای داغ و پخت با زمان کمتر میشود.
تفاوت از نظر قیمت
تفاوت قیمت سرخ کن بدون روغن و هواپز به عوامل مختلفی از جمله برند، مدل، اندازه، ظرفیت، ویژگیهای اضافی و تکنولوژی بهکاررفته در آنها بستگی دارد. اما هواپزها به دلیل داشتن ظرفیت بیشتر، قابلیتهای متنوعتر (مانند پخت، کباب کردن، گرم کردن) و تکنولوژی پیشرفتهتر، در مقایسه با سرخ کنهای بدون روغن قیمت بالاتری دارند. برخی مدلهای هواپز دارای صفحه نمایش لمسی، برنامههای پخت خودکار و سایر امکانات اضافی هستند که بر قیمت آنها تأثیر میگذارند.
کاربردهای مختلف هواپز و سرخ کن بدون روغن
با توجه به تمام تفاوتهایی که گفتیم کاربردها و غذاهای قابل پخت در این دو دستگاه نیز کمی متفاوت است.
- سرخ کن بدون روغن به مقدار بسیار کمی روغن یا حتی بدون روغن نیاز دارد، بنابراین برای سرخ کردن انواع غذاها مانند سیبزمینی سرخشده، مرغ سوخاری، سینه مرغ ترد و پیاز حلقهای بسیار مناسب است.
- همچنین این دستگاه برای گرم کردن غذاهای آماده نیز قابل استفاده است.
- هواپز برای پخت و کبابی کردن انواع غذاها از جمله مرغ، ماهی، گوشت، سبزیجات، نان و حتی دسرها کاربرد دارد. و از این نظر در مقایسه با سرخ کن بدون روغن از تنوع بیشتری برخوردار است.
- برخی از مدلهای هواپز قابلیت پخت کیک، نان و پیتزا را نیز دارند و بنابراین اگر فر نداشته باشید جایگزین مناسبی برای فر به شمار میآیند و برای پخت غذاهای بزرگتر مناسب هستند.
بیشتر بخوانید: هواپز چیست؟
سرخ کن بدون روغن سالم تر است یا هواپز ؟
هواپز و سرخ کن بدون روغن هر دو از تکنولوژی هوای داغ برای پخت غذا استفاده میکنند و نسبت به سرخ کردن سنتی با روغن غوطهور بسیار سالمتر هستند. اما برای اینکه بتوانیم بگوییم کدام یک سالمتر است، باید به چند نکته توجه کنیم:
- نوع روغن: اگرچه هر دو دستگاه به روغن بسیار کم یا اصلا نیاز دارند، اما نوع روغن مورد استفاده میتواند تأثیر زیادی بر سلامت غذا داشته باشد. روغنهای سالم مانند روغن زیتون، روغن کانولا یا روغن کنجد گزینههای بهتری به شمار میآیند.
- دمای پخت: دمای پخت بالا ممکن است باعث ایجاد ترکیبات مضر در غذا مانند آکریل آمید (acrylamide)که به آن اشاره کردیم شود. بنابراین، تنظیم دمای مناسب اهمیت زیادی دارد.
- نوع غذا: برخی از غذاها مانند سیبزمینی سرخشده، حتی در سرخکن بدون روغن نیز حاوی مقادیر کمی چربی باشند.
- مدت زمان پخت: پخت بیش از حد غذا و از بین رفتن آب آن میتواند به از بین رفتن برخی از مواد مغذی نیز منجر شود.
بنابراین سرخ کن بدون روغن برای سرخ کردن سریع و ترد کردن غذاها و هواپز برای پخت انواع غذا با زمان بیشتر و حفظ رطوبت و نرمی کاربرد دارد. انتخاب بین سرخ کن بدون روغن و هواپز به عادات غذایی شما، نوع غذاهایی که میپزید و فضای آشپزخانه شما بستگی دارد. فرقی نمیکند که چه میزان بودجه برای خرید سرخ کن بدون روغن یا هواپز اختصاص دادهاید. پس از بررسی قابلیتها و عملکردهای متفاوت این دو محصول با خرید قسطی اسنپ پی میتوانید دستگاهی که برای شما مناسبتر و انتظاراتتان را برآورده میکند، را با خیال راحت انتخاب کنید.
در این مطلب سعی کردیم تا فرق هواپز و سرخ کن بدون روغن را به طور دقیق و از جنبههای مختلفی مانند کاربرد، سرعت و زمان پخت، سلامت غذا و قیمت بررسی کنیم. قبل از خرید هر کدام از این دستگاهها به نیازهای خود فکر کنید. اگر فقط به دنبال سرخ کردن هستید و فضای کمی در آشپزخانه دارید، سرخ کن بدون روغن کافی است. اما اگر میخواهید انواع غذاهای سالم و رژیمی را بپزید، و خانوادهی پرجمعیتی دارید، هواپز گزینه مناسبتری برای شما است. برای یک سرمایهگذاری بهینه و مقرون به صرفه در خرید لوازم برقی پیشنهاد میکنیم، از برندهای معتبر و باکیفیت موجود در فروشگاه اینترنتی اسنپ شاپ خرید کنید.